Fără glume la teologie!

Am oroare față de profesorii de teologie și față de predicatorii care își permit…să facă glume pe teme religioase. Care fac glume la cursuri sau în predici sau la conferințele lor despre lucruri care îi depășesc, pe care nu le știu sau despre care ar trebui să aibă mare evlavie. Pentru că prin aceste glume deșănțate/ lipsite de cuviință, ei se aseamănă celor care satirizează în mod grețos Biserica și teologia și viața religioasă.

Stam astăzi la masă și am vrut să continui să ascult cursul de Vechiul Testament al Pastorului Conf. Dr. Silviu Tatu de aici, și când am ajuns la minutul 23…a început acest articol. Pentru că pastorul baptist, ajungând la viața Sfinților Protopărinți în Edem [Εδεμ, cf. Fac. 2, 8, LXX], a afirmat: „Dumnezeu i-a binecuvântat și le-a spus să fie roditori. Ce trebuiau să facă? Să fie roditori!…Dar e interesant că nu citim, câtă vreme au fost în Eden, că au făcut lucrul ăsta. Adam a cunoscut-o pe Eva după ce a fost izgonit din Grădină. Până atunci ce-or fi făcut?…Filosofie și estetică! <Mamă ce meseriașă e! Stau și mă gândesc dacă am mai văzut vreo viețuitoare ca tine. Te compar cu iapa lui faraon>…Unii zic că în contextul ăsta s-a născut Cântarea Cântărilor”.

Ce trebuia să le spună el studenților? Că Sfinții Protopărinți au trăit în Edem în curăție, fiind plini de slava lui Dumnezeu și fiind văzători de Dumnezeu și vorbitori cu El. Asta trebuia spus despre acest subiect, pentru că acesta e adevărul!

Însă Pastorul Tatu…a introdus gluma acolo unde era nevoie de seriozitate, unde era nevoie de evlavie, de corectitudine teologică. Pentru că aici era vorba despre cum au arătat primii oameni la început și tinerii teologi, de diverse confesiuni neoprotestante, aveau nevoie să afle cum a fost omul…și din ce stare a căzut în păcat.

Însă nu e Tatu, din păcate, primul și ultimul care glumește…în timp ce predă teologie. El e chiar reținut în comparație cu alții. Dar ascultându-l și indignându-mă situația, m-am decis să scriu acest articol și să precizez faptul că eu pentru așa ceva, pentru glume la cursuri, i-aș pedepsi pe profesori. Dacă aș fi superiorul lor ierarhic i-aș pedepsi pentru glumele lipsite de evlavie la cursuri, pentru acelea care pun la îndoială sau vorbesc „degajat” despre dogmele Bisericii.

De ce? Pentru că glumele amestecate cu teologia distrug evlavia elevilor și a studenților teologi. Și, la catedră, trebuie să predai ca și de la amvon: cu aceeași seriozitate, fără să faci glume și fără să spui minciuni. Sau să ocolești adevărurile.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.