Testamentul Patriarhului Justinian Marina

p. 36: A fost întocmit în data de 7 martie 1976 și în el spune că din banii strânși până să ajungă Patriarh a cumpărat copiilor lui, Ovidiu și Silvia Stoian, o casă pe strada Columb, nr. 9, din București. Nu a folosit pentru el banii din drepturile de autor, ci cu ei a reclădit, pictat și dat în funcțiune Bisericile de lemn de la Dragoslavele, de la Techirghiol, Cricov și Suiești-Cermegești. Salariul de Patriarh l-a împărțit în două cu copiii lui, dar a ajutat și străini și rude. Căci „toți cei care mi-au cerut, au primit și niciunul nu a plecat cu mâna goală”.

Îi mulțumește lui Dumnezeu pentru că a putut îndrepta și tipări cărțile de cult. A tipărit Scriptura în 200.000 de exemplare (ediția 1968) și a doua ediție a fost de 50.000 de exemplare, Noul Testament cu Psalmii, în 1970, l-a tipărit în 60.000 de exemplare, iar Psaltirea, în 5 ediții, fiecare a câte 15.000 de exemplare. Alături de Apostol, Evanghelie, Cazanie. Și aici spune că și el a îndreptat și a prelucrat cărțile de cult pe care le-a tipărit.

A lăsat nepoatelor sale, Manuela și Oana-Gabriela, toate drepturile sale de autor.

p. 37: Pentru Palatul patriarhal a lăsat toate obiectele bisericești. Însă bani, haine, lenjerie, stofe de îmbrăcăminte, covorașe, fețe de masă etc. au fost lăsate copiilor lui, „care vor dispune de ele [după] cum vor crede. La fel se va proceda și cu ceea ce se va găsi la reședințele de la Dragoslavele și Curtea de Argeș. Voi dărui din ele celor ce au servicii pe lângă mine”. Adică pentru colaboratorii săi personali. Însă „toate cele primite în deplasările peste graniță (peste 30 de țări), toiagul și cârja de aur și argint și alte obiecte scumpe, rămân la îndemâna Bisericii și a Patriarhiei”.

Amănuntele despre testamentul său le-am preluat din articolul: Prof. Ing. Avram D. Tudosie, Patriarhul Justinian – învățător, preot și consătean – un veritabil apărător de credință și de neam, în rev. Ortodoxia, seria a II-a, anul VIII, nr. II, apr.-iun., 2016, București, p. 36-37. Întregul articol este între p. 26-42.

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *