Lucas, cap. 13, 1-9, cf. BYZ

1. Și erau unii în acea vreme, vestindu-I Lui despre galileieni, al căror sânge Pilatos [ὧν τὸ αἷμα Πιλάτος] l-a amestecat cu jertfele lor [ἔμιξεν μετὰ τῶν θυσιῶν αὐτῶν].

2. Și Iisus, răspunzând, le-a zis lor: „Vi se pare că galileienii aceștia au fost [mai] păcătoși decât toți galileienii, pentru că acestea au pătimit?

3. Nu, vă zic vouă! Dar dacă nu aveți să vă pocăiți [ἀλλ᾽ ἐὰν μὴ μετανοῆτε], toți asemenea veți pieri [πάντες ὡσαύτως ἀπολεῖσθε].

4. Sau cei 18, peste care a căzut turnul în Siloam și i-a omorât pe ei, vi se pare că aceștia erau [mai] păcătoși decât toți oamenii care locuiesc în Ierusalim?

5. Nu, vă zic vouă! Dar dacă nu aveți să vă pocăiți, toți asemenea veți pieri”.

6. Și [El] zicea [și] această parabolă: „Cineva avea un smochin sădit în via sa și a venit căutând rod în el și nu a găsit.

7. Și a zis către vier[1]: «Iată, de trei ani vin căutând rod în smochinul acesta și nu aflu! Taie-l pe el! Că acesta și pământul îl face neroditor».

8. Dar el, răspunzând, îi zice lui: «Doamne, lasă-l pe el și [în] acest an, până ce am să sap împrejurul său și am să pun gunoaie [κόπρια]!

9. [Asta] dacă are să facă rod. Dar dacă nu [va face], întru [vremea] ce vine îl vei tăia pe el»”.


[1] Viticultor.

4 comments

 • Doamne ajută! E înfricoșător cuvântul acesta al Domnului dacă ne gândim că și noi vedem multe „accidente” adesea și nu realizăm că am merita și noi să pierim asemenea pentru păcatele noastre sau că Dumnezeu nu ne ține mai departe în viață pentru că am fi mai puțin păcătoși. Domnul să ne miluiască pentru rugăciunile Preasfintei Maicii Sale și ale tuturor Sfinților! Amin. Doamne ajută!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   E foarte adevărat ceea ce spuneți, domnule Horia! Vă mulțumesc și vă doresc numai bine!

 • Nu e numai înfricoșător, e revoltător că mai ne și întrebăm cu ce or fi greșit ceilalți sau cu ce om fi greșit noi… Dar aceasta e o boală duhovnicească generalizată a zilelor noastre: nu ne recunoaștem greșelile și păcatele și nu credem că se cuvine să și pătimim pentru ele. Doamne iartă-ne! Sărut mâna, Părinte!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   E adevărat, doamnă Irina! Nu ne așteptăm la pedepse, ci numai la binecuvântări. De aceea avem o perspectivă supradimensionată asupra noastră ca persoane. Vă doresc numai bine!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *