Predica la 12 ani de creație online [6 decembrie 2018]

Iubiții mei[1],

platforma Teologie pentru azi, care a împlinit în clipa de față 12 ani de relevanță publică, e aidoma unei Catedrale aflată în construcție. Pentru că ea se construiește pe fiecare zi, de către mine și de către soția mea, fiind o zidire întru adevărul lui Dumnezeu, spre slava lui Dumnezeu și spre mântuirea oamenilor.

O zidire binecuvântată de Dumnezeu, care a început și a continuat ca o mărturisire entuziastă a vieții și a experienței Bisericii și ca o invitație clară la dialogul onest, deschis, prietenesc. Pentru că am dorit să lucrăm în folosul oamenilor, să le răspundem la întrebări și la nelămuriri de tot felul, predicându-le experiența noastră ortodoxă și vorbind, cu discernământ, despre starea de fapt a lumii noastre.

Între 6 decembrie 2006 și 1 octombrie 2009 am scris sute de articole de exegeză și de aprofundare teologică și literară, de introducere în modul de trăire ortodoxă și în felul nostru de a vedea lumea, și am derulat diverse proiecte online recuperatoare[2].

Pentru ca, de la începutul lui octombrie 2009 și până azi, scrisul nostru de până atunci, care era exclusiv online, să capete și anvergura unei edituri online a Bisericii și să publicăm, cu harul lui Dumnezeu, 164 de cărți[3]. Pe care, în cea mai mare parte a lor, le-am scris împreună cu soția mea, și pe care le-am editat în mod integral.

Iar dacă platforma Teologie pentru azi are 2.116 pagini în clipa de față, pe fiecare pagină fiind 7 articole, biblioteca Teologie pentru azi, în cele 164 de cărți publicate, are 3.845 de pagini în 2009, 6.281 în 2010, 4.223 în 2011, 1.774 în 2012, 2.928 în 2013, 7.544 în 2014, 4.460 în 2015, 3.392 în 2016, 4.271 în 2017 și 2.293 în 2018. Adică 41.011 de pagini. Pe care le-am corectat de mai multe ori și pe care le-am editat online, pe multe dintre ele scriindu-le și traducându-le.

Da, e un efort mare! Pe care nu-l puteam face fără ajutorul lui Dumnezeu. Căci El m-a întărit și mă întărește în fiecare zi, dimpreună cu soția mea, pentru ca să mai punem încă o cărămidă și încă una la Catedrala teologică de față.

Însă acest efort sinergic, această lucrare dimpreună cu Dumnezeu, e neapărată pentru teologia ortodoxă, pentru literatura română, pentru cultura română și universală.

Nu ne zbatem degeaba!

Nu pierdem timpul, ci îl tezaurizăm!

Pentru că lucrăm pentru Biserica Dumnezeului Celui Viu și pentru luminarea națiunii române și pentru toți cei care vor să cunoască experiența noastră teologică și de viață.

Pentru că Biserica are nevoie de Dumnezeiasca Scriptură în termenii prezentului, după ediții critice și manuscrise. Biserica are nevoie de Vieți ale Sfinților actualizate și amplificate. Biserica are nevoie de traduceri patristice și de exegeze la mărturia Sfinților lui Dumnezeu. Biserica are nevoie de o Dogmatică amplă, profund elaborată, care să fie o sinteză a întregii ei Tradiții. Biserica are nevoie de o exegeză luminată de Dumnezeu asupra literaturii și a culturii române, pentru ca să înțelegem cât de pătrunse sunt ele de viața și de modul de a gândi ale Bisericii.

Și la toate acestea sau la această Catedrală a mărturisirii și a dialogului viu, continuu, noi slujim cu smerenie și cu dăruire. Vă slujim cu conștiința că fiecare trebuie să își împlinească vocația, chemarea lui de la Dumnezeu.

Iar chemarea mea este să slujesc Bisericii lui Dumnezeu, în mijlocul națiunii române, în care m-am născut și am crescut și m-am educat. Și fiecare dintre dumneavoastră, fără doar și poate, e chemat să asculte de Dumnezeu, de voia Lui cea sfântă, acolo unde trăiește și muncește.

De aceea, iubiții mei, noi muncim și publicăm pentru dumneavoastră, pentru ca, la rândul dumneavoastră, urmându-ne exemplul bun, să munciți cu dăruire în folosul oamenilor! Folosiți-vă puterea de muncă și priceperea și timpul și banii nu doar pentru familie, ci și pentru Biserică și neamul românesc! Să vedeți, adică, nevoile oamenilor în ansamblul lor, pentru că mulți au nevoie de noi. De ceea ce putem să facem noi în mod concret.

Sărăcia, incultura, imaturitatea sunt la tot pasul. Că dăruim ceva de mâncare, că dăruim o carte bună, o Sfântă Icoană, o mângâiere, un sfat, o mărturie de conștiință, toate acestea ne arată că nu suntem indiferenți. Că nu stăm numai pe telefon și la televizor, închiși în casele noastre, ci ne pasă și de cei care n-au prea multe lucruri sau nu are cine să-i îndrepte spre calea cea dreaptă.

Banii sunt o ispită continuă. Sănătatea e o ispită continuă. Locul de muncă bine plătit e o ispită continuă. Poziția socială bună e o ispită continuă. Pentru că noi credem în mod fals că banii și sănătatea și locul de muncă și anturajul nostru ne pot scăpa de orice lucru rău. Nu, nu ne pot scăpa de nimic! Numai Dumnezeu ne mântuie în fiecare zi, numai El ne întărește, numai El ne luminează! Și El dorește ca noi să fim lumini și prieteni reali pentru oameni. El dorește să nu fim insensibili, să nu fim inumani, să nu fim ipocriți, să nu ne pierdem timpul în lucruri deșarte, ci să răscumpărăm tot timpul vremea vieții noastre, zidindu-ne duhovnicește.

Și ne zidim duhovnicește prin toată fapta cea bună. Ne zidim prin vederea oamenilor în mod cuviincios și onest, prin dăruirea în ceea ce facem, prin grija la ceea ce spunem și facem. Pentru că vom fi judecați de Dumnezeu, după cum bine știți, pentru fiecare cuvânt, pentru fiecare clipă trăită, pentru fiecare lucru făcut de către noi.

Așadar, iubiții mei, ziua de azi e o zi împlinitoare pentru mine și pentru soția mea și cred că și pentru dumneavoastră, dar, în același timp, este un respiro în fugă. Pentru că scriem, edităm cărțile viitoare, privind spre viitor, și uitând trecutul. Căci nădejdea noastră este Dumnezeu, iar noi privim spre El și nu spre ce am făcut. Pentru ca, întru El, să lucrăm cele care se cuvin, cele care sunt de folos, cele mântuitoare pentru toți.

Vă dorim la mulți ani tuturor și multă pace și bucurie dumnezeiască! De la Dumnezeu Tatăl, de la Dumnezeu Fiul și de la Dumnezeu Duhul Sfânt, de la Dumnezeul nostru treimic, de la Care vine toată bucuria, pacea și sănătatea noastră. Amin!


[1] Începută la 7. 33, pe 4 decembrie 2018, o zi de marți. Ceață, – 6 grade. Iconul aniversar de deasupra a fost desenat de soția mea, Psa. Dr. Gianina Maria-Cristina Picioruș, în ziua de 3 decembrie 2018.

[2] A se vedea: https://archive.org/bookmarks/fatherdorin.

[3] Le găsiți pe toate aici, în CV-ul meu: https://www.teologiepentruazi.ro/cv-pr-dr-dorin-octavian-piciorus/.

14 comments

 • Impresionant! Mulțumim pentru dedicație și pentru profesionalismul unic, pentru virtuțile creștine de care dați dovadă, pentru iubirea de Biserică și de neam, pentru acuratețea informației și râvna pentru adevăr, pentru ținuta intelectuală și morală ireproșabilă, pentru demnitate și frumusețe de gând și de spirit, pentru lumina pe care o aduceți în sufletele și în mințile multora, pentru că sunteți un reper ortodox atât pentru zilele noastre cât și pentru viitorime, pentru dragostea și zelul care îi aprind și pe alții de înflăcărare sau măcar îi fac să pâlpâie prin întunericul lumii acesteia, și pentru încă multe altele. Dumnezeu cel Milostiv să vă ajute și să vă țină în iubirea Sa dumnezeiască pururea! La mulți ani și multă fericire!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Vă mulțumesc foarte-foarte mult, Domnule Andrei! Multă sănătate și pace și toată binecuvântarea din partea mea! La mulți ani!

 • Sunt fără cuvinte, Părinte și Doamnă Preoteasă! Dumnezeu să vă întărească și să vă ajute în toate și Preasfânta Lui Maică să nu vă părăsească niciodată! Eu cred că sunteți un semn că Sfântul Nicolae iubește poporul român foarte mult. Respect, ne înclinăm cu dragoste și admirație. Multă bucurie să vă dea Domnul, Doamne ajută!

 • Sunteți o inspirație la viața evlavioasă și la deschiderea spre frumos, spre adevărata cultură a Duhului, lucrând mult în modestie și dragoste de oameni. Dumnezeul nostru cel Bun și Îndurat să vă povățuiască mai departe spre mântuirea multora și luminarea poporului nostru care e în mare primejdie de a se înstrăina de credința lui de veacuri, luându-se după tot felul de surogate spirituale. La mulți ani, Teologie pentru azi!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Vă mulțumesc foarte frumos, Doamnă Doina, și vă doresc multă pace și bucurie! Dumnezeu să vă miluiască în toate! Numai bine!

 • Sunteți minunați! Ați creat o operă impresionantă nu numai ca întindere, cât și sau mai ales ca valoare!!! Memoria românească vă va înregistra fără îndoială între personalitățile care au ținut flacăra aprinsă în aceste vremuri aride duhovnicește și cultural. Suntem profund recunoscători și vă urăm din tot sufletul și cu toată inima: La mulți ani! Multă sănătate, viață lungă și plină de bucurii!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Vă mulțumim foarte mult, Domnule Antonie, și vă dorim multă sănătate și bucurie! Toată binecuvântarea din partea mea! La mulți ani și mult spor în tot ceea ce faceți!

 • Doamne ajută! V-am descoperit nu cu mult timp in urma si, sincera sa fiu, aveam nedumeriri in privinta autorilor. Acum m-am luminat… Va multumesc foarte mult pentru tot ce faceti, cred ca este extraordinar si tin sa va felicit cu tot respectul si gratitudinea, mai ales pentru atitudine si generozitatea greu de intalnit in ziua de azi. La multi ani imbelsugati dumneavoastra si platformei impresionante pe care ati initiat-o si o construiti pe fiecare zi!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Multă sănătate și pace, Doamnă Cosmina! Vă mulțumim și noi, cu multă bucurie! La mulți ani și numai bine!

 • Doamne ajută! La mulți ani din toată inima Teologiei pentru azi, care e un proiect reprezentativ pentru toată Ortodoxia românească! Și cred că și alte Biserici Ortodoxe s-ar bucura și s-ar mândri cu așa ceva, pentru că peste tot e nevoie de reviriment, de traduceri și comentarii duhovnicești, de explicarea ortodoxă a vieții contemporane, a lumii și a culturii. Dumneavoastră în teologie și literatură, Ioan Aurel Pop în istorie, Sorin Dumitrescu în pictură, dacă ar mai apărea și alți profesioniști, în alte domenii științifice, care să știe să explice lucrurile ortodox și totodată doct, pe limba lumii de azi, ar fi cu atât mai bine. Încă o dată La mulți ani!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   La mulți ani, Doamnă Ioana, și vă mulțumim foarte-foarte mult pentru declarația de prietenie! Da, peste tot e nevoie de muncă specializată, de muncă cu dăruire, de profesioniști ai Bisericii, care să spună adevărul de care toți avem nevoie. Vă doresc multă bucurie și pace! Numai bine!

 • Mă bucur că fresca societății noastre, privită cu un ochi mustrător din viitor, va cuprinde nu doar exemple de lene și nepăsare monumentală, ci și astfel de exemple, de dăruire jertfelnică și de muncă pătimașă pentru Bine, ca ale Dvs, care iubiți pe deasupra „anonimatul” onlineului și nu cereți imperativ premii și recompense substanțiale pentru un asemenea efort. Știu, Mântuitorul nostru a spus să nu așteptăm recunoștință de la oameni, dar în afară de Dvs nu cunosc pe nimeni care ar putea să dăruiască atât de mult (și de preț!) și să suporte să primească atât de puțin în schimb. Vă urez „La mulți ani!” cu conștiința că urările noastre, oricât de sincere, nu vă sunt de mult folos, dar nădăjduiesc că Dumnezeu va plini neputințele noastre. Binecuvântați, Doamne ajută!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Dumnezeu să vă bucure și să vă lumineze pururea, Domnule Jianu! Și vă mulțumim foarte mult pentru prietenia și sprijinul dumneavoastră moral! Numai bine, la mulți ani, sărbători fericite!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *