Predica la 13 ani de creație online [6 decembrie 2019]

Iubiții mei[1],

Catedrala Teologie pentru azi[2], cu harul lui Dumnezeu, s-a mai înălțat cu încă un an. E formată acum din 15.137 de articole, 14.473 de comentarii, plus încă 18 cărți publicate, care însumează 2.800 de pagini. Și dacă e să vorbim despre cât cântăresc toate cărțile marca TPA, atunci ele cântăresc 43. 811 pagini[3]. Care reprezintă darul nostru pentru România apostolică, pentru România lui Dumnezeu.

Și cu toate că am început predica în termeni statistici, și asta pentru ca să fiu clar de la bun început, nici eu și nici soția mea nu scriem uitându-ne la cifre, ci la împlinirea interioară. Tocmai de aceea, nealergând ostentativ după cifre, noi avem și alte pietre disponibile pentru Catedrală. Și care au fost scrise înainte de 2006, când am început zidirea ei văzută, în ochii tuturor, dar și după aceea. Pentru că fiecare carte are vremea ei și rostul ei. Dar, în același timp, trebuie să ne luptăm pentru vremea fiecărei cărți în parte.

Și am comparat în predica de anul trecut platforma TPA cu o Catedrală, și mizez și acum pe această imagine, nu pentru a elogia dimensiunile ei considerabile, ci pentru a sublinia interioritatea ei abisală. Pentru că frumusețea Catedralei teologice nu stă în exteriorul ei, ci în interiorul ei. Iar când oameni ai lui Dumnezeu vor începe să dea atenție Catedralei TPA, când o vor studia și aprofunda cu minte clară, duhovnicească și cu inimă spălată teologic, îmi vor da dreptate: frumusețea ei stă înăuntru, în conținutul celor scrise.

Pentru că această Catedrală se zidește zilnic împreună cu Dumnezeu și pentru Dumnezeu, și nu conține pata orgoliului sau a revanșei. Dimpotrivă, ea este mărturia clară a faptului că imposibilul devine posibil în fiecare zi. Că în fiecare zi, împreună cu Dumnezeu, cu Dumnezeul mântuirii noastre, se fac singurele lucruri trainice, valabile totdeauna, și care împlinesc în mod real pe oameni.

Acum 13 ani erau foarte puțini cei care știau despre noi doi, despre mine și soția mea, că zidim în cuvinte. Și cei care știau acest lucru nu ne-au încurajat niciodată spre așa ceva: spre munca zilnică la nivel online. Pentru că în mod real nimeni nu a crezut în noi și nici nu s-a așteptat de la noi la o astfel de ispravă pe termen lung. Nimeni în afară de Dumnezeu, de Preacurata Stăpână, de Îngerii și Sfinții Lui. Pentru că noi ne sprijinim în tot ceea ce facem pe ajutorul Lui, pentru că dorim doar împlinirea întru El.

Când am început să zidim în mijlocul lumii, la vedere, Catedrala de astăzi, ne-am pierdut aproape toți prietenii și cunoscuții pe care îi aveam pe atunci. Deodată, ca la un semn…inima lor s-a schimbat față de noi. Impactul a fost foarte mare pentru ei, pentru că i-a umplut de gheață, de necomunicare, de resentimente. Căci n-au putut să suporte faptul că ne-au subestimat, că n-au văzut nimic special în noi, că ne-au tratat cu superficialitate.

Însă nu ne-am descumpănit și nici nu ne-am schimbat inima față de cineva. Pentru că noi n-avem o luptă cu cineva anume, ci doar o luptă cu noi înșine, adică propria noastră asceză. Și când te interesează doar relația cu Dumnezeu, atunci munca ta sporește uluitor de mult, pentru că nu cauți decât împlinirea în Dumnezeu.

De aceea, Catedrala are frumusețea ei înăuntru. Taina ei este viața ei, faptul că ea e reală, că se înalță în mod real din sufletele și trupurile noastre și că pentru a o cunoaște trebuie să o poți înțelege. Ea poate rămâne în online, o putem transla pe foaia de hârtie, o putem lăsa în manuscris sau o putem coborî cu noi în mormânt…Însă în orice formă ați vedea Catedrala TPA, ea există și crește pentru veșnicie. Pentru că e lucrarea mântuirii noastre, e modul nostru de a exista și de a-I mulțumi lui Dumnezeu pentru marele dar al vieții.

Am invitat și invităm în mod constant pe oameni la a fi catedrale, la a fi biserici vii ale lui Dumnezeu. Pentru că oricine poate fi o biserică vie a Lui! Pentru că oricine, înmulțindu-și talantul său, poate să rodească rod veșnic.

Și dacă Dumnezeu vă cheamă la lucruri mari, la a scrie teologie, la a traduce Tradiția Bisericii, la a educa și a ajuta oamenii, să nu vă dați la o parte! Să nu vă uitați la câți vă stau împotrivă, pentru că Cel ce vă ajută e mai puternic decât toți! Pentru că Dumnezeu are un plan al Său cu fiecare dintre noi și El dorește ca acest plan să se realizeze continuu, pentru veșnicie.

Mulțumirea și rugăciunea noastră plină de recunoștință îi îmbrățișează pe cei care ne-au ajutat, ne ajută și ne vor ajuta în demersul nostru scriitoricesc și editorial. Prietenia reală este inestimabilă și ajutorul la nevoie este neapărat. De aceea, cei care au făcut lucruri punctuale, pragmatice în viața noastră, sunt vii mereu în rugăciunea și în prețuirea noastră. Greutatea muncii și ispitele de tot felul sunt eclipsate de bucuria și de împlinirea dumnezeiască pe care le aduc înțelegerile teologice și duhovnicești. Pentru că aceste înțelegeri sfinte sunt frumusețea de taină a Catedralei.

Bucurați-vă împreună cu noi în această zi sfântă de praznic!

Bucurați-vă și cei care ne iubiți și cei care sunteți distanți față de noi!

Pentru că această Catedrală e voia lui Dumnezeu cu noi și ea face bine oricui. Oboseala noastră nu se transmite, dar se poate simți. Și dacă o puteți simți, ea e vie, e autentică, și vă îmbrățișează. Amin!


[1] Începută la 8. 55, în zi de luni, pe 2 decembrie 2019. Soare, zero grade, vânt de 5 km/ h.

[2] A se vedea: https://www.teologiepentruazi.ro/.

[3] Căci până în 2018 publicaserăm 41.011 de pagini de carte, cf. https://www.teologiepentruazi.ro/2018/12/06/predica-la-12-ani-de-creatie-online-6-decembrie-2018/.

20 de comentarii la „Predica la 13 ani de creație online [6 decembrie 2019]”

 1. Felicitări! De fiecare dată când mi-ați apărut fără a vă căuta, v-am citit și starea mea s-a schimbat în bine. Trebuie însă să mărturisesc că, și eu, ca mulți, poate, consideram și, încă mai consider că adevărata relație cu Dumnezeu este în casa Lui, în biserică. Acolo îl simt mai aproape și, apoi, îmi era frică de cei care nu erau adevărați mesageri și îndreptățiți să zidească o Catedrală, atât de frumoasă pe interior, așa cum o zidiți Dv. și soția! Încrederea mi-a fost întărită și de prietenia Dv. cu părintele Cristian, pe care-l respect! Vă doresc ca Bunul Dumnezeu să vă dea Mulți Ani Binecuvântați întru zidirea Catedralei sufletelor noastre!🙏❤️

  1. Numai bine, Doamnă Elena, și multă sănătate și spor duhovnicesc! Vă mulțumim frumos și Dumnezeu să vă întărească în tot lucrul cel bun!

 2. Slavă lui Dumnezeu pentru această minunată Catedrală online și vă mulțumim din inimă pentru darurile neprețuite pe care ni le dăruiți! Ați muncit enorm și munca sfinției voastre va rămâne peste timp! Binecuvântați!

  1. Dumnezeu să vă întărească și vă bucure pururea, Domnule Andrei, și vă mulțumesc mult pentru prietenia dumneavoastră caldă și plină de rugăciune!

 3. Sfințite Părinte, ați făcut nu o faptă bună ci mii de fapte bune prin miile de articole și cărțile scrise și dăruite tuturor. Cine le citește nu poate să nu rămână extaziat de conținutul lor. Pe lângă faptul că sunt multe, conținutul e uluitor de greu și de bogat. E nevoie să fie citite și studiate cu mare atenție, ceea ce nevrednicia noastră nu e încă în stare să facă. Dar Dumnezeu nu va lăsa aurul Său îngropat și lumina Sa sub obroc. Doamne ajută, iertați-ne și vă sărutăm umil dreapta!

  1. Și eu vă îmbrățișez cu bucurie, Domnule Sofronie, și vă doresc mult spor în tot ceea ce faceți! La mulți ani!

 4. Sărut mâna Părinte, Doamne ajută! Talanții pe care vi i-dat Dumnezeu au devenit Catedrala sfinției voastre, care e zidită pentru veșnicie. V-ați adunat comori în ceruri prin ce ați lucrat. Dar v-ați și zidit ca o jertfă vie în zidurile ei prin efortul colosal pe care l-ați făcut. N-avem cuvinte pentru a vă mulțumi cum se cuvine pentru tot ce faceți. Mintea, inima și cuvintele noastre sunt sărace. Harul Mântuitorului și al Maicii Domnului să vă bucure și să vă lumineze pururea împreună cu doamna preoteasă!

  1. La mulți ani, Doamnă Irina, și vă mulțumim mult pentru rugăciune și pentru prietenie!

 5. La mulți ani sfintei Catedrale și dumneavoastră, și urcuș neîmpiedicat până la Dumnezeu vă doresc! Doamne ajută și mulțumiri din inimă pentru munca titanică!

 6. Binecuvântați Părinte Dorin!
  Cine zidește pe alții se zidește! Vă dorim multă sănătate și revărsare de har și binefaceri în viața dumneavoastră pentru ca să puteți duce mai departe această superbă dar și ostenitoare operă! Recunoștința noastră e slabă dar mila și puterea lui Dumnezeu sunt mari și nu lasă pe Slujitorii Săi credincioși fără plata binemeritată. Doamne ajută!

  1. Dumnezeu să vă bucure și să vă întărească în tot ceea ce faceți, Doamnă Daria! Vă mulțumim frumos pentru rugăciune și prietenie!

 7. Vă felicit, Părinte Dorin, pentru activitatea misionară atât de rodnică și de minunată! Se vede sporul de la Dumnezeu din har iar sufletele ajutate și întărite în credință și evlavie prin tot ce văd și citesc la sfinția voastră se roagă cu mulțumire în inimă ca să vă dea Domnul bucurii nenumărate, har și întărire dumnezeiască în slujirea sfântă! Maica Domnului să vă stea alături! Mulțumim pentru tot ce faceți, Doamne ajută!

  1. Vă mulțumesc frumos, Părinte Ovidiu, pentru prietenie și pentru rugăciune! Dumnezeu să ne întărească în slujirea și în viața noastră!

 8. Teologie pentru azi e o mangaiere si o binefacere enorma pentru vremea noastra. Ati fost inspirat, Parinte Dorin, cand ati ales acest nume si cu adevarat e o Catedrala impunatoare si binecuvantata de Dumnezeu. E uluitor cate subiecte grele dezbateti si despre cate ati scris in toti acesti ani. Pentru mine e ametitor si simt ca nu as fi niciodata in stare sa fac nici macar 1% din ce ati realizat. De aceea de multe ori mi se face rusine pentru ca deja munca pe care o depuneti nu mai poate fi masurata, omeneste vorbind. Ma rusinez si sa va vorbesc pentru ca cuvintele mele sunt putine si palide. In sfintia voastra vad ce inseamna cu adevarat inmultirea talantilor. Sarutam dreapta, binecuvantati si ne iertati pe noi pacatosii!

  1. Domnule Luca, dumneavoastră sunteți un prieten de suflet și un bun interlocutor! Și eu vă mulțumesc pentru discuțiile și sublinierile dumneavoastră. Mult spor în toate și la mulți ani!

 9. La mulți ani Teologie pentru azi! E o Catedrală sublimă și în exterior dar mai ales în interior. E o Catedrală unversală, pentru toată Ortodoxia, pentru vemurile grele care sunt și vor veni. Binecuvântați Părinte, Doamne ajută!

  1. Dumnezeu să vă lumineze și să vă călăuzească pururea, Doamnă Doina! Vă mulțumesc frumos pentru prietenie și pentru rugăciune. Numai bine!

 10. „Acum 13 ani erau foarte puțini cei care știau despre noi doi, despre mine și soția mea, că zidim în cuvinte. Și cei care știau acest lucru nu ne-au încurajat niciodată spre așa ceva” : asta e societatea noastră românească. Noi descurajăm mai mult decâ să încurajăm pe cei care pot și fac ceva cu adevărat. Ne iau ochii cei care se fac că fac și care au „succesuri” în viață. Nu ne impresionează oamenii care muncesc mult, constant și cu adevărat pentru că cei mai mulți dintre noi nu vor să ajungă oameni ai valorii și ai performanței, ci doar funcții și onoruri.
  La mulți ani cu drag, vă citesc mereu, vă apreciez, vă admir și vă iubesc din toată inima. Binecuvântați!

  1. Vă mulțumim mult, Doamnă Ioana! Dumnezeu să vă întărească și să vă bucure întru toate! La mulți ani!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.