Twitter pentru azi (vol. 9)

Pagina sursă a cărții.

Cartea în format PDF.

*

Postirea unui ortodox în online înseamnă a dărui conținut teologic celorlalți. A dărui cărți, articole, fotografii pentru care ai muncit.

Orice Spovedanie se termină cu dezlegarea păcatelor. Amânarea iertării celor credincioși e o mare eroare dogmatică și pastorală. Pentru că noi primim iertarea de la Hristos Domnul, de la Cel care Și-a asumat pe Cruce și a ispășit toate păcatele noastre.

Cimitirul e o odihnă eliberatoare. Chiar dacă moartea e nefirească pentru om, cimitirul e hotelul trupului nostru până la învierea cea de obște.

A te ruga pentru tot omul e reala prietenie. Pentru că esența prieteniei e grija fundamentală față de aproapele nostru.

Nimic nu uimește ca rezultatele muncii zilnice.

Perversitatea în materie de traducere constă în a te considera dublura autorului pe care îl traduci și, pe cale de consecință, dorești să „îl corectezi” la tot pasul. Adică să îi falsifici textul cu morga omului care „îi face un bine”.

Eu cred că oamenii se pot converti, educa și civiliza la orice vârstă. E nevoie doar să îi ajuți să fie ei înșiși. Atât! Dacă prind curaj în propriile lor forțe, ei devin de neoprit.

În materie de creație nu există competiție. Pentru că fiecare face pe cât poate, nu pe cât și-ar dori să poată.

A lăsa loc de bună ziua…înseamnă a avea inteligență socială. Sau bun simț. Sau a te comporta în mod evlavios în mijlocul oamenilor.

Sfintele Femei Mironosițe ne învață să ne trezim dimineața devreme și să aducem daruri Domnului. Să ne aducem cu totul în slujirea Sa.

Ca scriitor care mă pot autopublica într-o secundă și apoi îmi pot universaliza creația, trăiesc cea mai mare împlinire a tuturor secolelor. Pentru că scriitorii din afara onlineului nu au putut beneficia de o asemenea împlinire creațională.

A te da de gol = a se afla adevărul despre tine. A fi plin = a fi supraîncărcat la stomac. Dar poți fi gol și când ești plin: când viața ta nu are consistență valorică.

Un gând teologic pentru frica demonică de întuneric: La Dumnezeu nu e niciodată noapte și ochii Lui privesc întotdeauna la tine. Pentru ce te temi, dacă tot ce se petrece cu noi e în mâna Lui?

În comparație cu cei care scriu oriunde online și uită ceea ce au scris, eu păstrez orice scriu oriunde. Pentru că orice frază scrisă e o fărâmă de carte. Și dacă nu pui textele în cărți, onlineul n-o să le păstreze pentru tine ca să ți le dea cadou.

Câteodată mai greșești un cuvânt, mai faci un dezacord, mai încurci anumite date. Dar dacă păstrezi textul, atunci ai ce să corectezi. Însă, dacă n-ai scris niciunul, ce mai corectezi la bătrânețe?

Infectații: oamenii momentului. Însă, în fapt, simple cifre care nu interesează pe nimeni. Sau erori de statistică.

Virusul: perdeaua de fum sub care umanitatea e spoliată.

Gândirea critică n-are loc în afaceri.

Bunica, mama și fiica în 385. Nu se închină niciuna, dar autobuzul trece prin fața Catedralei Naționale. Și cea de la mijloc zice: „Uite! O țin goală și neterminată. O urâciune!”. E vorba despre simțul estetic neșlefuit.

E băiat bun! E de-al nostru. Îl manipulăm noi cum trebuie, că el nu își dă seama. Și cel mai adesea lucrurile se termină invers: manipulatorii sunt cei manipulați cu finețe.

Prietenia e o chestiune de rezistență. Trebuie să ai stomac tare, dar și multă înțelegere.

Dacă ai bormașină, atunci ești în primul stadiu al sculpturii: te înveți cu zgomotul. Stadiul ultim al sculpturii: să te afunzi în liniște.

Când citesc online nu caut ceva anume, ceva cunoscut, ci doresc să fiu surprins. Tocmai de aceea am gust mereu pentru nou, pentru a descoperi noi oameni.

Extremismul religios e o ură îmbrăcată cu versete.

Nu poți recupera timpul, dacă nu te-ai dăruit la timp. Dar orice familie se poate vindeca interior dacă merge mai departe împreună. Dacă învață să comunice, să ierte și să nu mai fie egoistă.

Sunt puțini oamenii care știu să stea pe scaun. Pentru că a sta înseamnă a fi îndreptat mereu spre cei din jur.

Sfidează prin bunătatea ta! Pentru că vor fi mulți care te vor sfida prin bădărănia lor. Fii tu mai cu moț: sfidează cu lucrurile cele bune! Consternează cu dărnicia ta, cu bunul tău simț, cu delicatețea ta proverbială! Cu siguranță vor apărea valurile până la mal.

În fiecare zi de 17…am mai trăit o lună de Dumnezeiască Preoție. Pentru că pe 17, pentru mine, începe o altă lună de slujire. 17 fiind ziua hirotoniei mele întru Preot.

Experiența nu înseamnă în primul rând acumulare, ci rafinare interioară. Înseamnă o alegere bazată pe tot mai multă înțelegere a realității.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.