Ieșaiahu, cap. 53, cf. WTT

1. Cine a crezut în veștile noastre și brațul lui Iahvah/ Domnului la cine s-a descoperit?

2. Și creștea ca planta către fețe și ca rădăcina din pământul cel secetos. Și nu [avea] chip și nici slavă. Și Îl vedeam și nu [avea] chip și [nu-]L doream.

3. Disprețuit și lipsit [era mai mult decât toți] oamenii [נִבְזֶה֙ וַחֲדַ֣ל אִישִׁ֔ים]. Omul durerilor [אִ֥ישׁ מַכְאֹב֖וֹת] și Care a fost cunoscând boala. Și ca ascunderea fețelor de la Cel disprețuit și nu a fost socotit de către noi.

4. Cu toate acestea, bolile noastre El le-a purtat [חֳלָיֵ֙נוּ֙ ה֣וּא נָשָׂ֔א] și durerile noastre le-a suportat, dar noi L-am socotit a fi atins, lovit de Elohim/ de Dumnezeu și chinuit.

5. Dar El a fost străpuns [מְחֹלָ֣ל] de fărădelegile noastre, a fost zdrobit [מְדֻכָּ֖א] de nedreptățile noastre. Învățătura păcii noastre [este] în[tru] El și cu rana Sa noi ne-am vindecat.

6. Noi toți ca oaia am rătăcit, [ca] omul în calea [sa] ne-am întors, dar Domnul L-a lovit pe El cu nedreptatea noastră, a tuturor.

7. A fost chinuit și El [nu] a răspuns și nici [nu] deschidea [a deschis] gura Sa. Ca oaia spre înjunghiere Se purta și ca mielușeaua, către fețele celor care o tund, a fost fără de glas și nu Își deschidea gura Sa.

8. De la apăsare și de la judecată a fost luat. Și [la] generația Sa cine cugeta? Că[ci] a fost tăiat din pământul celor vii. De fărădelegea poporului Meu [a fost adus] în[tru] suferință.

9. Și dădea cu cei răi mormântul Său și cu bogatul în moartea Sa. Pentru că [El] rău n-a făcut și nici viclenie [n-a fost] în gura Sa.

10. Și Domnul a voit a-L zdrobi [și] a slăbit. Dacă punea vinovăția, sufletul Său vedea sămânța [care] prelungea zilele și bucuria Domnului în mâna Sa creștea.

11. Din durere [a scos] sufletul Său [și] vedea și Se sătura în cunoaștere și Îl îndrepta pe Cel Drept, pe Robul pentru cei mulți [עַבְדִּ֖י לָֽרַבִּ֑ים] și nedreptățile lor El le purta.

12. Pentru aceasta împărțeam în[tre] mulți și cu mulți împărțea prada, pentru care a golit [הֶעֱרָ֤ה] spre moarte sufletul Său și cu cei răzvrătiți a fost socotit. Și El păcatul multora l-a purtat și pentru cei care au păcătuit mijlocea.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *