Mărturii II. 1

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Mărturii ortodoxe contemporane

(vol. 2)

*

ÎPS Ioachim Giosanu, mulțumindu-i fostului Protoiereu de Sascut, a folosit expresia: „Îi mulțumim și îi sărutăm sufletul!”[1]. N-am mai auzit niciodată o asemenea zicere și mi se pare una foarte duhovnicească. Căci dacă putem să ne sărutăm unii pe alții cu sărutare frățească, de ce nu ne-am putea săruta și sufletele noastre în rugăciunea unora pentru alții?

*

De ziua de naștere a mamei soacre Maria, pe 5 octombrie 2022, am fost pentru prima oară la Giurgiu și am văzut Dunărea din port. Iar Doamna Preoteasă a vrut să mâncăm La Ponton, la un restaurant pescăresc făcut pe un vas ieșit din uz. Deși era zi de miercuri, iar mie nu îmi place să încalc posturile, am simțit, din luminarea lui Dumnezeu, să o fac și să transformăm masa de prânz în pomenire pentru soacra mea, cât și pentru tatăl meu, căruia îi plăcea peștele. Și am mâncat pentru prima oară borș de pește și oblete prăjit. Dar pentru că nu doream să încalc postul, cu harul lui Dumnezeu, am simțit mâncarea ca și când ar fi fost de post și, în același timp, le-am făcut la amândoi pomană în acea zi, odihnindu-ne unii pe alții.

*

În decembrie 2004, Născătoarea de Dumnezeu a înviat un tânăr musulman din morți, după ce acesta a fost măcelărit de 3 bărbați pentru bani. Tânărul era căsătorit cu o femeie și ei nu puteau avea copii. Erau din Arabia Saudită și au mers într-o călătorie în Siria. Șoferul, care i-a plimbat prin Siria, i-a dus la o Mănăstire de Maici, unde era o Icoană făcătoare de minuni a Preacuratei Stăpâne. După ce s-au închinat Stăpânei noastre, ei s-au întors la casa lor și au născut un băiat frumos și sănătos. Și, plin de mulțumire, tatăl copilului s-a întors să mulțumească șoferului și Mănăstirii. Însă șoferul, dimpreună cu doi bărbați, în loc să îl ducă la Mănăstire, l-au omorât pe tânărul tată, tăindu-i capul, mâinile și picioarele, pentru ca să îi fure banii. Au băgat trupul lui în portbagajul mașinii și au plecat să îl arunce undeva. Însă mașina s-a oprit și n-a mai putut porni, cineva a văzut sânge curgând din portbagaj, a anunțat poliția, și, când l-au deschis, au văzut că bărbatul e viu, dar plin de sânge. Și el le-a mărturisit tuturor că Preacurata Stăpână a venit și i-a cusut gâtul la loc, dimpreună cu toate mădularele sale, făcându-l sănătos. Cei trei criminali au fost închiși, medicii au constatat minunea, dimpreună cu polițiștii, tânărul înviat s-a botezat dimpreună cu toată familia, iar Mănăstirea a primit 800.000 de dolari din partea sa[2].

*

Icoana Născătoarei de Dumnezeu de la Mănăstirea Ghighiu, cea făcătoare de minuni, era ținută în Paraclisul Mănăstirii, fapt pentru care nu era cunoscută de multă lume. Însă, în 1992, Născătoarea de Dumnezeu i s-a arătat Monahiei Pelaghia Tudor, care era Stareța Mănăstirii la acea dată, și i-a spus: „Scoateți-mă de aici! Am venit să ajut lumea!”. Și așa, la porunca Stăpânei noastre, Sfânta sa Icoană s-a pus spre închinare în Biserica mare a Mănăstirii, unde e și astăzi, și îi bucură pe toți cei care o văd[3].

*

Pe când era necredincioasă, o tânără elevă, dimpreună cu o colegă a ei, a fost trimisă de Profesoara de Română să ia date despre Catedrala din Turnu Măgurele pentru ca să le prezinte la clasă. Și ei i s-a părut un lucru foarte greu, îngrozitor la nivel sufletesc, acest drum la Biserică. Însă Părintele Emil Băldescu s-a comportat foarte frumos cu ele, le-a povestit despre Războiul de Independență, despre Regele Carol I, despre cum a ales acela să facă Catedrala asemănătoare Mănăstirii Curtea de Argeș, a glumit cu ele, și ea a plecat de acolo ușurată. Pentru că Preotul a avut totală deschidere față de cele două tinere și le-a răspuns pe înțelesul lor la întrebările pe care le aveau.

*

Dându-i Ordinul Sfântul Ioan Gură de Aur Părintelui Diacon Alexandru Mihăilă, Părintele Patriarh Daniel Ciobotea i-a promis că îl va face Arhidiacon. Pentru că Diaconii nu pot să poarte Crucea pectorală la Slujbe, ci doar în întâlniri festive. Și el s-a bucurat primind această veste[4]!

*

Părintele Efrem Vatopedinul, la București, pe 12 octombrie 2022, a observat simplitatea poporului român ortodox și setea lui spontană, firească după viața cu Dumnezeu[5].

Unui evreu, Sfântul Efrem Catunachiotul i-a spus: „Văd harul Botezului în tine!”. Îl chema David. Și acela i-a mărturisit apoi Părintelui Efrem că e botezat în taină. Pentru că Sfântul Efrem a văzut duhovnicește harul lui Dumnezeu în acela.

Ne spunea Sfântul Iosif Isihastul că cunoașterea de sine în Hristos ne-o dă harul lui Dumnezeu. Pentru că atunci intrăm în cămara inimii noastre și începem să ne învinuim pentru păcatele noastre.

Trebuie să fim prietenii Înțelepciunii, ai lui Hristos Dumnezeu. Căci El este Împărăția.

Tăcem, pentru ca să auzim în noi glasul lui Dumnezeu. Dar în tăcere auzim și puterea dracilor, a celor care ne ispitesc pe noi.

Bunica mea, care era o femeie neînvățată, spunea: „Cine Îl ține pe Dumnezeu, acela nu pierde niciodată”.

O fată a sfărâmat Icoana lui Hristos, pentru că L-a acuzat că i-a luat tatăl…Însă numai în Hristos putem să depășim moartea!

Cel care câștigă mai mult trebuie să facă milostenie.

Trebuie să avem deschidere duhovnicească către Părintele nostru duhovnicesc.

Trebuie să avem simțirea celor care se săvârșesc în Biserică.

Sfântul Sofronii Saharov: „Sunt bucuros ziua, pentru că plâng toată noaptea!”. I-a spus acest lucru unei tinere, care l-a întrebat cum de e bucuros toată ziua.

Cine voiește să se roage cu adevărat, acela va găsi un Călăuzitor pentru viața lui. Pentru că Dumnezeu Se îngrijește de cei care vor să trăiască duhovnicește.


[1] Minutul 2, cf. https://www.youtube.com/watch?v=UQQ7R71Uvdw.

[2] Cf. https://doxologia.ro/viata-bisericii/marturii/minunea-maicii-domnului-0. Iar mărturia de aici a fost preluată din cartea: Monah Pimen Vlad, Povestiri duhovnicești, Ed. Axa, Botoșani, 2010, p. 37-43.

[3] Ștefania Coșuleanu, Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Mănăstirea Ghighiu, articol din 14 iulie 2021, cf. https://ziarullumina.ro/societate/reportaj/icoana-facatoare-de-minuni-a-maicii-domnului-de-la-manastirea-ghighiu-164033.html. Sfânta Icoană am preluat-o din articolul citat.

[4] În seara zilei de 10 octombrie 2022. La acest eveniment: https://basilica.ro/arhim-efrem-si-echipa-de-traducatori-ai-noului-testament-aparut-la-vatoped-distinsi-cu-ordinul-sf-ioan-gura-de-aur/.

[5] Din întâlnirea sa cu credincioșii români la Patriarhie, făcută sub titlul Unitatea cu Hristos, transmisă online de Trinitas TV. Toate sunt de aici, scrise în timpul transmisiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *