Predică la Duminica Sfinților Români [2023]
Iubiții mei[1],
în 2.000 de ani de viață creștină, Biserica României este plină de Sfinți, numai că noi cunoaștem și cinstim foarte puțini dintre ei. Iar despre cei pe care îi cunoaștem și îi cinstim, știm puține lucruri în comparație cu ceea ce ar trebui să însemne Viața unui Sfânt în ziua de azi. Mai pe scurt, aghiologia românească e săracă în materie de Vieți de Sfinți elaborate științific. Pentru că ori nu s-au păstrat date despre ei, ori noi nu ne dăm silința să le strângem la un loc. Și pentru că Viețile Sfinților Români nu sunt ample, nu sunt generoase, nu sunt cu detalii multiple despre viața, opera, prezența lor continuă în Biserică, de aceea Sfinții Români nu ies în relief așa cum ar trebui.
Și aceasta e o mare neîmplinire a Bisericii noastre și a mea, personal. Pentru că Sfinții unui neam trebuie să fie puși în evidență în acel neam și nu tratați cu indiferență sau ocultați. Căci fiecare dintre noi trebuie să ne vedem în Sfinții noștri, în modul lor de a trăi și de a vedea lucrurile, și lor trebuie să le cerem ajutorul în mod continuu.
În Martirologiul roman, pe 25 ianuarie, la secvența a 6-a, e pomenit „Sancti Bretannionis, Episcopi Tomitani in Scythia”[2]. Și noi îl pomenim ca Sfânt Român pe Sfântul Ierarh Bretannion al Tomisului, al Constanței de azi, pentru că a slujit aici, la noi, însă el s-a născut în Cappadocia[3], în Turcia de azi. Sfântul Sfințit Mucenic Irenaeus, Episcopul de Sirmium, a fost Episcop în Serbia de azi (Kosovo), la Sremska Mitrovița [Сремска Митровица][4], dar noi îl socotim tot Sfânt român.
Sfântul Vasilî [Василь] de la Poiana Mărului e din Ucraina de azi, pentru că s-a născut la Poltava [Полтава][5] și tot la Poltava s-a născut și Sfântul Paisii Velicikovskii [Паїсій Величковський][6]. Sfântul Mucenic Luppus, pomenit pe 23 august[7], era din cetatea Novae, astăzi Sviștov [Свищов], în Bulgaria[8]. Sfinții Mucenici Claudius, Castor, Sempronianus și Nicostratus (pomeniți pe 9 noiembrie) sunt din Serbia, pentru că s-au născut în Sremska Mitrovița, astăzi în Kosovo.
Sfântul Andrei Șaguna s-a născut la Miskolc [Mișcolț], în Ungaria[9], Sfântul Nicodim cel Sfințit s-a născut la Prilep, în Serbia, regiunea Kosovo[10], pe când Sfântul Mare Mucenic Ioannis cel Nou de la Suceava s-a născut în orașul Trabzon de azi, din Turcia[11].
Însă, pe lângă cei pe care îi cinstim ca Sfinți Români, pentru că au venit și au trăit la noi sau pentru că Sfintele lor Moaște au fost aduse la noi, îi avem și pe Sfinții cu adevărat Români, care s-au născut aici.
Sfântul Cuvios Antipa s-a născut la Calapodești, în județul Bacău[12]. Sfântul Ierarh Iosif Naniescu s-a născut la Răzălăi, în Moldova[13]. Sfântul Mucenic Sava Gotul s-a născut în Dacia, aproape de râul Buzău[14]. Sfântul Ierarh Petru Movilă s-a născut la Suceava[15]. Sfântul Cuvios Ioannes Cassianus s-a născut în Dobrogea și la fel și prietenul său, Sfântul Cuvios Germanus[16].
Sfântul Ierarh Pahomie Penciu s-a născut în satul Gledin, din județul Bistrița-Năsăud[17]. Sfântul Ierarh Ilie Iorest s-a născut în Transilvania[18]. Sfântul Ierarh Sava Brancovici s-a născut la Ineu, în județul Arad, dar din părinți sârbi[19]. Sfântul Ierarh Simion Ștefan s-a născut la Alba Iulia[20]. Sfântul Ierarh Iosif Stoica Mărturisitorul, Episcopul Maramureșului[21], a fost român, după cum îl arată numele. Sfântul Cuvios Irodion Ionescu de la Lainici s-a născut la București[22]. Tot la București s-a născut și Sfântul Ierarh Calinic Antonescu de la Cernica, în mahalaua Sfântul Visarion[23]. Iar dacă numele de Botez al Sfântului Calinic a fost Constantin[24], numele de Botez al Sfântului Irodion a fost Ioan[25].
Sfântul Mucenic Ioan Românul s-a născut în Țara Românească[26]. Sfântul Ierarh Grigorie Miculescu, supranumit Dascălul, s-a născut la București, iar numele său de mirean a fost Gheorghe[27]. Sfântul Arhiepiscop Ghelasie s-a născut la Râmeț, în județul Alba[28]. Sfântul Ierarh Leontie s-a născut în orașul Rădăuți, din județul Suceava[29]. Sfântul Voievod Ștefan cel Mare s-a născut la Borzești, în jud. Bacău[30]. Sfântul Ioanichie cel Nou s-a născut în ținutul Muscelului[31]. Sfântul Cuvios Ioan Iacob s-a născut în satul Horodiștea, din județul Botoșani, și la Botez a fost numit Ilie, fiind singur la părinți[32].
Sfânta Cuvioasă Teodora s-a născut în satul Vânători-Neamț, din jud. Neamț, numele său de familie, de dinainte de Căsătorie, fiind Joldea[33]. Sfântul Mucenic Constantin Brâncoveanu s-a născut în satul Brâncoveni, din fostul județ Romanați[34]. Sfântul Cuvios Iosif de la Văratec s-a născut în satul Valea Jidanului din Transilvania[35]. Sfântul Gheorghe Pelerinul s-a născut în satul Șugag, în județul Alba[36].
Sfântul Ierarh Varlaam Moțoc era din satul Bolotești, din jud. Vrancea, având numele de Botez Vasile[37]. Sfântul Ierarh Ioan, Episcopul Romanului, s-a născut în ținutul Vrancei, care pe atunci era numit ținutul Putnei[38]. Sfântul Cuvios Dionysius Exiguus s-a născut în Dobrogea, fiind de neam scit, cunoscând latina și greaca[39]. Sfântul Cuvios Simeon de la Pângărați s-a născut într-un sat din apropierea orașului Piatra Neamț, pe când Sfântul Cuvios Amfilohie de la Pângărați s-a născut în Țara de Sus a Moldovei[40].
Sfântul Cuvios Chiriac de la Tazlău s-a născut în satul Mesteacăn, din ținutul Neamțului[41]. Sfântul Cuvios Ioan de la Prislop s-a născut în satul Silvașu de Sus din ținutul Hațegului[42]. Sfântul Ierarh Teodosie de la Brazi s-a născut în ținutul Vrancei[43]. Sfântul Mucenic Oprea Miclăuș era din Săliștea Sibiului[44]. Sfântul Cuvios Mărturisitor Sofronie s-a născut în satul Cioara, din părțile Orăștiei[45]. Sfântul Mărturisitor și Preot Moise Măcinic era din satul Sibiel, județul Sibiu[46]. Sfântul Mucenic Atanasie Todoran era din satul Bichigiu, din jud. Bistrița-Năsăud[47]. Sfântul Mărturisitor Vasile Dumitru era din Mocod, Sfântul Mărturisitor Grigore Manu era din Zagra, iar Sfântul Mărturisitor Vasile Oichi era din Telciu, toate cele 3 sate fiind din jud. Bistrița-Năsăud[48]. Sfântul Mucenic Dasius era geto-dac și numele său înseamnă miel[49]. Sfântul Cuvios Gheorghe de la Cernica s-a născut la Săliștea Sibiului[50]. Sfântul Ierarh Dosoftei Barilă s-a născut la Suceava, numele său de Botez fiind Dimitrie[51]. Sfântul Cuvios Daniil Sihastrul s-a născut într-un sat din apropierea orașului Rădăuți, primind la Botez numele de Dumitru[52].
Și oricâți Sfinți Români va mai canoniza Biserica noastră, ei vor fi de undeva de lângă noi, de lângă satul sau orașul nostru, pentru că s-au sfințit aici, pe pământ românesc. Însă, prezența lor lângă noi și cu noi, ne cheamă pe toți la urmarea lor. Pentru că, dacă ei și-au putut sfinți viața lor și noi putem să facem acest lucru. Căci, ca și ei, trăim în aceeași Biserică a lui Dumnezeu și împreună cu El, cu Dumnezeul nostru treimic, trebuie să ne sfințim viața noastră.
Și pomenirea Sfinților Români s-a stabilit după pomenirea Tuturor Sfinților ai lui Dumnezeu, pentru ca să arătăm că fiecare neam, care a intrat în Biserică, își are Sfinții săi. Iar duminica de azi, în care îi cinstim pe Sfinții Români din toate timpurile și din toate locurile, ne arată că România, în Împărăția lui Dumnezeu, este împreună, e una și nu împărțită. Pentru că toți Sfinții lui Dumnezeu sunt în Împărăția Sa și ei sunt un cor, o ceată sfântă a lui Dumnezeu.
Și noi, creștinii români, trebuie să ne apropiem cu multă dragoste și încredere de Sfinții noștri, pentru ca să fim învățați și ajutați de către ei în viața noastră. Trebuie să ne apropiem în rugăciune și în evlavie de ei, pentru ca să le urmăm lor dumnezeiește. Căci ei, Părinții noștri cei Sfinți, vor să ne ajute mereu în a trăi dumnezeiește pe pământ. Pentru că ei vor să fie împreună cu noi și acum și pentru toți vecii. Iar ceea ce voiesc Sfinții lui Dumnezeu, voiește Dumnezeu Însuși pentru noi toți, pentru întreaga Lui Biserică. Căci El voiește ca toți oamenii să se mântuie și să se bucure veșnic împreună cu El întru Împărăția Sa, dimpreună cu toți Sfinții Îngeri și cu toți Sfinții Lui.
Așadar, iubiții mei, dacă îi iubim pe Sfinți, atunci să dezvoltăm continuu Viețile lor cu noile date pe care le acumulăm despre ei! Dacă îi iubim pe ei, atunci să ne împrietenim în mod real cu ei, avându-i în inima noastră pururea! Căci ei, în marea lor bunătate, ne vor întări pe noi să le urmăm lor în toate cele bune spre mântuirea noastră. Amin!
[1] Începută la 9. 48, în zi de marți, pe 13 iunie 2023. Cer înnorat, 16 grade, vânt de 11 km/ h.
[2] Martyrologium Romanum, editio altera, Typis Vaticanum, A. D. MMIV [2004], p. 116.
[3] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Bretanion_al_Tomisului.
[4] Cf. https://basilica.ro/calendar-ortodox-6-aprilie/ și
https://bg.wikipedia.org/wiki/Сремска_Митровица și
https://en.wikipedia.org/wiki/Mitrovica,_Kosovo.
[5] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Vasile_de_la_Poiana_Mărului și https://ro.wikipedia.org/wiki/Poltava.
[6] Cf. https://uk.wikipedia.org/wiki/Паїсій_Величковський.
[7] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/439/sxsaintinfo.aspx.
[8] Cf. https://www.crestinortodox.ro/calendar-ortodox/sfantul-mucenic-lup-120906.html și https://ro.wikipedia.org/wiki/Sviștov.
[9] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Sinaxar_al_Sfinților_Români și
https://ro.wikipedia.org/wiki/Miskolc.
[10] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Nicodim_de_la_Tismana.
[11] Cf. https://sfantulioancelnou.ro/#Originile
și https://ro.wikipedia.org/wiki/Trabzon.
[12] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Antipa_de_la_Calapodești și
https://ro.wikipedia.org/wiki/Calapodești,_Bacău.
[13] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Iosif_Naniescu.
[14] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Sava_de_la_Buzău.
[15] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Petru_Movilă.
[16] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ioan_Casian.
[17] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Pahomie_de_la_Gledin.
[18] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Ilie_Iorest.
[19] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sava_Brancovici și https://ro.wikipedia.org/wiki/Ineu.
[20] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Simion_Ștefan.
[21] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Iosif_Mărturisitorul.
[22] Cf. https://www.manastirea-lainici.ro/sfantul-irodion-de-la-lainici/.
[23] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sfântul_Calinic_de_la_Cernica. [24] Ibidem.
[25] Cf. https://www.manastirea-lainici.ro/sfantul-irodion-de-la-lainici/.
[26] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_Valahul.
[27] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Grigorie_Dascălul.
[28] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Ghelasie_de_la_Râmeț.
[29] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Leontie_de_la_Rădăuți și https://ro.wikipedia.org/wiki/Rădăuți.
[30] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Ștefan_cel_Mare.
[31] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Ioanichie_cel_Nou_de_la_Muscel.
[32] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sfântul_Ioan_Iacob_Românul_de_la_Hozeva.
[33] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Sfânta_Teodora_de_la_Sihla.
[34] Cf. https://basilica.ro/sfintii-martiri-brancoveni/.
[35] Cf. https://basilica.ro/sf-cuv-iosif-de-la-varatec/.
[36] Cf. https://doxologia.ro/sfantul-gheorghe-pelerinul#viata.
[37] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Varlaam_Moțoc și https://ro.wikipedia.org/wiki/Comuna_Bolotești,_Vrancea.
[38] Cf. https://doxologia.ro/viata-sfantului-ierarh-ioan-de-la-rasca-secu-episcopul-romanului.
[39] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Dionisie_cel_Smerit.
[40] Cf. https://basilica.ro/sfintii-cuviosi-simeon-si-amfilohie-de-la-pangarati-2/.
[41] Cf. https://basilica.ro/sfintii-cuviosi-onufrie-de-la-vorona-si-chiriac-de-la-tazlau/.
[42] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Ioan_de_la_Prislop.
[43] Cf. https://basilica.ro/†-sf-ierarh-mc-teodosie-de-la-manastirea-brazi-mitropolitul-moldovei-sf-sfintit-mc-foca-episcop-de-sinop/.
[44] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Oprea_(Miclăuș)_din_Săliște.
[45] Cf. https://basilica.ro/calendar-ortodox-21-octombrie/.
[46] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Moise_Măcinic și https://ro.wikipedia.org/wiki/Sibiel,_Sibiu.
[47] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Tănase_Tudoran.
[48] Cf. https://doxologia.ro/viata-sfintilor-martiri-marturisitori-nasaudeni.
[49] Cf. https://manastirealipnita.com/despre-manastire/sfintii-ocrotitori/sf-dasie/viata-sfantului-mucenic-dasie-martir-al-scythiei-minor/.
[50] Cf. https://ro.orthodoxwiki.org/Gheorghe_de_la_Cernica.
[51] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Dosoftei_Barilă.
[52] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Chilia_lui_Daniil_Sihastrul.