Predica la 46 de ani [31 octombrie 2023]

Iubiții mei[1],

într-o vedenie a visului l-am văzut pe Sfântul Ilie văzătorul de Dumnezeu, Părintele nostru, în fața unui turn alb, care era înalt până la cer, fiind frumos și plin de slava lui Dumnezeu. Mă aștepta, s-a bucurat să mă vadă și eu cu atât mai mult, și m-a luat cu el. A deschis ușa sau ea s-a deschis în fața lui și am început să urcăm în acel turn. El înaintea mea, iar eu după el. La început era o urcare în spirală și eu îl vedeam pășind foarte sprinten, fără efort, înaintea mea. Pentru mine era mult mai greu urcatul acesta dumnezeiesc, dar, cu harul său, mergeam după el. Însă, la un moment dat, pereții turnului au dispărut și m-am văzut urcând niște trepte pline de lumină, care erau în aer, fără nicio susținere. Călcai pe o treaptă, urcai mai sus, și urcarea era nesfârșită. La un moment dat, din îndemnul său, am privit în urmă. Și uimirea mea a fost aceasta: în urma mea nu mai era nicio treaptă, pentru că pe toate le interiorizasem, le trecusem! Numai în fața mea erau trepte de lumină, ele erau în aer, călcai pe o treaptă, apoi pe alta, mergeam după el, dar urcarea spre Împărăția lui Dumnezeu era fără de sfârșit.

Și am început cu visul acesta dumnezeiesc – care, atunci când l-am văzut, m-a încredințat și mai mult despre sfințenia lui, a Părintelui meu duhovnicesc, pentru că l-am avut după adormirea sa –, pentru ca să spun că așa e viața cu Dumnezeu: ce am trăit, am devenit noi înșine, iar fiecare pas pe care îl facem în viața cu Dumnezeu e susținut de harul Său și doar pașii încă necălcați contează. Ce fac azi, ce fac mâine, ce fac poimâine, ce fac toată viața mea contează pentru mine, pentru că ceea ce am făcut s-a transformat deja în mine însumi. Și fiecare zi își aduce aportul ei real în viața noastră, dacă o transformăm în slujire a lui Dumnezeu.

Pe 3 noiembrie 2022 am fost invitat la Craiova ca să vorbesc despre Sfântul Simeon Noul Teolog, Părintele nostru. Și pentru întâlnirea teologică de acolo am scris prelegerea Harisma teologiei sau despre riscul asumat al adevărului în viața Sfântului Simeon Noul Teolog. Pe 18 noiembrie 2022 am trimis textul la Craiova, pe 27 noiembrie am ajuns acolo, pe 29 noiembrie m-am confesat în public despre experiența mea mistică, rezultând Confesiunea de la Craiova[2], după care a urmat tăcere multă…în loc de îmbrățișare și de prietenie multă. Însă adevărurile teologiei sunt adevărurile experienței. Și, dacă nu ai experiența teologiei, nu contează cine ești și ce faci, pentru că n-ai de-a face cu teologia.

Dar, cu această ocazie, mi-am dat seama că întâlnirile între teologi au decăzut și mai mult, aidoma conferințelor publice și a cărților publicate. Și că, cel mai bine, e să îmi văd de munca mea zilnică și de ritmul neîntrerupt de publicare, pentru că întâlnirile între teologi sunt doar pentru CV și nu pentru comuniune și împreună-lucrare spre mântuirea tuturor.

Pe 22 decembrie 2022 l-am îngropat cu pace pe Dr. Marin Ciobanu, a cărui operă completă, mai apoi, am primit-o și pe care o voi publica în anii următori. Opera lui e o frescă vie a satului său, dar și a României la început de secol 21. Autodidact, meticulos cu fiecare amănunt, laborios în tăcere, Marin Ciobanu a fost o surpriză de proporții pentru mine și de aceea am ales să păstrez opera sa cu admirație în biblioteca Teologie pentru azi. Pentru că e omul care a mizat cu totul pe opera lui.

Pe 4 ianuarie 2023 am aflat despre plecarea Academicianului Adam Puslojić de la noi. A prietenului meu de conștiință, a acestui inimitabil ce a muncit atât de mult pentru România abisală. De aceea, între volumul al 8-lea și al 9-lea al Istoriei literaturii române, am publicat cartea în doi făcută cu el. Spre pomenirea sa, pe 18 ianuarie 2023, care a fost o alinare a inimii mele.

După Facerea și Apocalipsis am publicat Episcopul în viața Bisericii, ca o mulțumire vie, de suflet, adusă Hirotonitorului meu, Părintelui Episcop Galaction Stângă, care mă ține în rugăciunea sa cu multă atenție și delicatețe. Am publicat-o pe 9 mai 2023, cu puțin timp înainte ca el să împlinească 70 de ani de viață. Și a fost un proiect teologic care m-a liniștit și bucurat, în subsidiar atingând aceeași notă profundă a recunoștinței ca și cartea omagială Rugăciune și jertfă[3].

Am scris, am corectat, am editat, am tradus, am slujit mult anul acesta, dar m-am și plimbat cu mult folos. La Viscri și la Sighișoara, la Balcik, Kaliakra și Dalboka, la Dâmbovicioara și pe Transfăgărășan, la Bușteni, Cârțișoara și Comana, la Veliko Tărnovo, Dreanovo și Bulgarevo am privit teologic, m-am rugat, m-am liniștit, am luat pulsul oamenilor de rând și am mâncat lucruri specifice zonei. Și dacă până anul acesta nu am ieșit din țară, cele 3 excursii de anul acesta din Bulgaria m-au făcut să înțeleg diferența de mentalitate dintre țara care trăiește din turism și țara care își bate joc de turiști. Bulgaria[4] ortodoxă, care are vreo 7 milioane de locuitori, e avidă după români. Peste tot pe unde te duci găsești oameni vorbind română, găsești înlesniri pentru români, găsești prețuri normale, așa cum ar trebui să ai în România. Pe când, industria ospitalității de la noi e atât de doritoare de români, încât ne trimit oriunde în lume, pentru că e mai ieftin decât la noi.

Schimbasem câteva sute de leva pentru cele 4 zile în Bulgaria și m-am întors cu ei jumate. Pentru că eu și Preoteasa mea nu am putut să mâncăm în Bulgaria toți banii bulgărești pe care îi aveam la noi. Fiindcă prețurile lor la mâncare sunt normale și nu umflate artificial ca la noi. Căci, în drumurile de la noi, mâncarea a costat de 4 ori mai mult decât la bulgari, deși am mâncat lucruri românești, nu sofisticate.

Bulgaria te atrage, România te respinge. Bulgaria e mai mult pentru români, pentru că mașinile sunt mai toate românești, pe când orice urcare pe munte, intrare la muzeu sau masă la restaurant e ca pentru bogați și nu ca pentru toată lumea în țara noastră.

La bulgari avem facilități cu duiumul, la noi, în propria noastră țară, avem mofturi cu duiumul, ca să nu te poți odihni și tu ca omul. Și asta pentru ca, în scurt timp, să colapsăm în materie de turism și nu să ne dezvoltăm în mod armonios pe baza turismului nostru.

Tocmai de aceea, pe viitor, vom căuta să ieșim în diverse locuri din lume, atâta timp cât prețurile ne sunt prietene. 100 de leva sunt 255 de lei românești, 386 de lei moldovenești sunt 100 de lei românești, 17 lei românești fac 100 de lire turcești, 5 lei românești fac 100 de ruble rusești, 5 lei românești fac 100 de dinari sârbești, 16 lei românești sunt 100 de lire egiptene, 116 lei fac 100 de șecheli israelieni etc. Cu 4.000 de lei românești, spre exemplu, adică cu 805 euro, acum, în noiembrie 2023, poți sta la hotel în Grecia zile în șir, atâta timp cât cazarea la hotel e de la 110 lei la 405 lei pe noapte. Adică trăiești mai bine în străinătate, la sute de kilometri distanță, decât la tine, în propria ta țară, lucru care e inadmisibil. Atâta timp cât sărăcia românească e multă și mare.

Vom călători și în România, în excursii rapide, dar adevăratele vacanțe suntem forțați să ni le facem afară din țară. Pentru că prețurile nesimțite de la noi nu ne merită atenția.

Ne-am întors cu bine din călătoriile noastre duhovnicești, ne-am închinat cu pace la Basarbovo, acolo unde s-a nevoit Sfântul Cuvios Dimităr Basarbovski, am cumpărat de la Ruse tricoul de bumbac și sticla de vin pe care încă n-am desfăcut-o, iar pe 8 august 2023 am publicat Epistola către Romei a Sfântului Apostol Pavlos. Pe 27 august 2023 am publicat al 19-lea volum de Predici, iar pe 10 octombrie 2023 al 11-lea volum din interacțiunea mea de pe Facebook. Pentru că atunci când vrei să judeci opera unui teolog, dublată de opera unui literat, a unui traducător, a unui creator de online și a unui editor online, trebuie să le ai pe toate la îndemână. Toate cărțile lui la îndemână.

Și onlineul este marea binefacere a lumii noastre, premisa cunoașterii și a comuniunii noastre reale, de care noi ne batem joc în mod lamentabil. Căci, din 2006 și până azi, n-am găsit teologi ortodocși conștienți în mod real de importanța creației online în lumea noastră. Prosperă online extremiștii, anarhiștii, bădăranii de toate confesiunile, dar nu și teologii Bisericii, care să își creeze zilnic opera în văzul tuturor. Și, în atare condiții, eu par „anacronic” în tăcerea generalizată din jurul meu, când sunt unul dintre cei mai lucizi teologi ai momentului, mizând totul pe creația online, adică pe viitorul teologiei Bisericii. Cărțile făcute în tiraj mic sau mai mare, publicate într-o parte sau alta a României și a lumii, nu au viitor, dacă nu sunt online. Cărțile teologilor români, cărțile de cult actuale, cărțile de tot felul din bibliotecile noastre, arhiva României trebuie să ajungă online în mod deplin, așa, ca arhiva Securității.

Accesul la orice carte trebuie să fie gratuit și la îndemâna tuturor. Dacă vrem excelență, trebuie să creăm cadrul noilor teologi, noilor scriitori de anvergură. Pentru că lumea onlineului e lumea arhivelor de tot felul, e lumea care are totul la îndemână și, pentru această lume a prezentului și a viitorului, noi trebuie să fim aici, în online, și nu în biblioteci unde nu mai intră nimeni. Și, mai ales, trebuie să învățăm să fim creștini cu fapta, adică să dăruim mereu și să ne dăruim tuturor.

Dacă predicăm în mod gratuit în Bisericile noastre și vrem ca lumea să ne asculte, să ne iubească, să ne urmeze, de ce scriem cărți pe bani pentru cei care ne iubesc? Le dăm Dumnezeiasca Euharistie pe gură, le facem Slujbe somptuoase, dar cuvintele și cărțile Bisericii le dăm pe bani? Iar dacă vrem să fim cunoscuți cu adevărat, de ce nu scriem în mod autentic despre noi înșine în online, în fiecare zi, pentru ca oamenii să ne cunoască în adâncul nostru?

Duplicitatea aceasta ne costă și ne va costa tot mai mult pe viitor, pentru că erodează continuu încrederea în Biserica lui Dumnezeu, după cum ospitalitatea românească o să piardă milioane în continuare. Căci, hotelierul român, nu e interesat să te bucure, să te fidelizeze, ci să te stoarcă de bani. În așa fel încât să nu te mai întorci niciodată acolo.

Însă, anul al 45-lea de viață a fost un an foarte interesant în materie de tăcere. Tăcerea m-a învățat multe despre oameni. M-am scufundat în tăcere și am vorbit prin tăcere. N-am mai sunat sau dialogat cu anumite persoane din viața mea și ele au înțeles imediat că…„e mai bine” așa. După ani de vorbiri și de întâlniri, câteva luni fără telefon și convorbiri „a rezolvat” totul. Nu puteam să fac eu asta de acum 10 sau 20 de ani în urmă?! Că înțelegi, în scurt timp, cine îți sunt rudele, cine îți sunt prietenii, cine îți sunt profitorii de tot felul…Dar, din diverse motive, zici să nu fii categoric, să treci cu vederea, să remediezi, să îndrepți lucrurile și să aștepți să se mai îndrepte și oamenii. Însă unii oameni nu se îndreaptă! Lor le place de ei înșiși, de ei, cei stagnanți, iar înnoirile tale interioare continue li se par „aberante”.

De aceea, multe din relațiile noastre devin și ele aberante, pentru că n-au bun simț. Căci bunul simț îți cere să te bucuri de oamenii de la care înveți și cu care poți spori în viața ta. Evlavia reală te învață să îi cinstești pe învățătorii tăi reali, pe cei care te introduc în viața cu Dumnezeu și te poartă pe palmele rugăciunilor lor. Cum să nu fii prieten cu un Preot și cu un Teolog, cu un Literat și un Creator de online ca mine, care mă dărui zilnic tuturor? Cum să nu mă iubești și să nu mă prețuiești, dacă eu mă epuizez zilnic pentru tine, oricare ai fi tu, cum nimeni în jurul tău nu o face? Dacă ați fi avut în România 100 ca mine, care să vă dea sute de cărți și să creeze zilnic în ochii tuturor, v-aș fi înțeles: ar fi fost mulți cei care ar fi trebuit iubiți și apreciați. Dar când nimeni nu vă prețuiește, pentru că nimeni nu lucrează pentru voi în mod gratuit, nu vă pot accepta indiferența aparentă, această tăcere perversă de Iad.

Da, azi am împlinit 46 de ani, cu voia lui Dumnezeu, și abia am început să scriu și să editez pentru Biserica lui Dumnezeu și pentru România mea! Pentru că proiectele mele scriitoricești și editoriale sunt ample, sunt pentru 10 vieți și tot n-o să termin. Dar, ca și până acum, ca, de altfel, în toată viața mea, voi lucra zilnic în ciuda tuturor celor care tac, care se fac că nu mă văd, care se fac că nu exist. Pentru că eu știu valoarea lucrurilor pe care le fac, cât și importanța momentului de față. Azi e ziua mântuirii noastre, iar în fiecare zi mă sculptez și sculptez opera care vă stă în față.

Pentru că fiecare zi este o nouă treaptă în lumina lui Dumnezeu și fiecare treaptă e o parte din noi. Și cei care îmi sunt aproape și mă susțin, aceia sunt de partea mea în această urcare continuă în slava lui Dumnezeu. Pentru că fiecare dintre noi trebuie să urcăm neîncetat în slava lui Dumnezeu, spre Cel care ne așteaptă pe noi toți întru Împărăția Sa cea veșnică.

Vă mulțumesc pentru prietenia și rugăciunea dumneavoastră și vă asigur de totala mea prietenie și de rugăciunea mea vie pentru toți, pentru întreaga lume! Căci rugăciunea trebuie să îi cuprindă pe toți, atâta timp cât Dumnezeul nostru treimic ne vrea pe toți una întru El. Amin!


[1] Începută la 11. 54, în zi de marți, pe 24 octombrie 2023. Soare, 19 grade, vânt de 3 km/ h.

[2] A se vedea: https://www.teologiepentruazi.ro/2022/12/04/confesiunea-de-la-craiova-29-noiembrie-2022/.

[3] A se vedea: https://www.teologiepentruazi.ro/2023/06/11/omagiul-preasfintitului-parinte-galaction-1/, plus următoarele 8.

[4] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Bulgaria.

5 comments

 • La mulți ani, Preacucernice Părinte Dorin! Multă sănătate, mult har și biruință asupra demonilor, cu mila Domnului și a Preasfintei Sale Maici! N-au reușit nimic vrăjmașii care au vrut să pună piedici lucrării dumnezeiești a sfinției voastre și nici nu vor reuși nimic niciodată, pentru că mila lui Dumnezeu și ajutorul Său vă acoperă! Vă mulțumim din suflet pentru toate roadele nevoințelor sfinției voastre, pe care le împărtășiți nouă nevrednicilor! Binecuvântați și vă rugați pentru noi păcătoșii!

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   La mulți ani, Domnule Andrei, și multă pace, bucurie și împlinire! Vă mulțumesc frumos pentru că îmi sunteți aproape! Dumnezeu să vă călăuzească spre tot lucrul cel bun!

 • La multi ani, frumosi si fericiti cu bucurii si sanatate multa Parinte Dorin !
  Iertare ca ajung atat de rar la dvs. ; ca mirean obisnuit, multe sunt inselarile ce ma tin departe de lucrurile si actiunile cu adevarat importante.
  In luna octombrie inmultesc insa gandurile de bine legate de aniversarea dvs. si va incredintez de toata pretuirea pt tot ceea ce faceti, pt tot ce inseamna aceasta pagina de adevarat folos, „Teologie pentru azi”, ce vine sa umle un gol real in lumea internetului. Sigur, cuvintele sunt putine si neputiincioase si ma tem ca lipsa unui exercitiu epistolar ar putea sa denatureze incarcatura sufleteasca pornita din inima, a urarilor mele sincere.
  Inca odata, la multi ani, Parinte Dorin ! Iertati si binecuvantati !
  George
  (cu un pic de intarziere, la 04 nov. 2023, un fost cocor trilulist)

  • Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

   Multă sănătate, Domnule George, și multă pace și împlinire! Vă mulțumesc frumos pentru rugăciune și prietenie!

 • (…)
  ” Oamenii nu sunt din ce în ce mai nereligioși, ci tot mai neștiutori și mai necitiți!
  N-are cine să stea de ei, să îi învețe, să îi îndrume, să îi iubească.
  Pentru mulți se întâmplă acest lucru! Și dacă spun multe hule și prostii, spun din neștiință, nu neapărat din răutate sau din împotrivire față de Dumnezeu.
  De aceea e nevoie să stai cu ei de vorbă, să te vadă mâncând și vorbind, să te vadă bucurându-te și nevoindu-te alături de ei. Pentru că au nevoie să învețe cum se trăiește ortodox, cum se stă la masă ortodox, cum se muncește ortodox, cum se bucură oamenii Bisericii (p. 7).” (…)
  https://www.teologiepentruazi.ro/category/cartile-online-ale-familiei-piciorus/
  Va multumim pentru ca stati de vorba cu noi Parinte Dorin !

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *