Mărturii II. 19

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Mărturii ortodoxe contemporane

(vol. 2)

*

O tânără a ieșit din comă după 6 luni de zile. Iar mama ei s-a rugat pentru ea. A fost o minune! Și mama a mărturisit că în aceste luni, cât a stat la capul fiicei ei, a învățat să se roage. Și acum nu mai poate să iasă din starea de rugăciune[1]. Pentru că rugăciunea ne umple mereu de rugăciune, de dulceața de a vorbi cu Dumnezeu.

*

PS Damaschin Luchian a mărturisit că în 1996 a fost pentru prima oară la Iași, la pelerinajul Sfintei Paraschevi, în anul când a fost adus capul Sfântului Apostol Andreas la Iași. Și atunci s-a închinat și Sfintei Paraschevi și Sfântului Andreas, Apostolului nostru[2].

*

Pe 15 octombrie 2023, PS Ambrozie Meleacă a împlinit 23 de ani de Arhierie. Și cu această ocazie, el a mărturisit cum l-a cunoscut pentru prima oară pe Patriarhul Teoctist Arăpașu: la un concert de colinde la Biserica Sfântul Spiridon. Atunci Patriarhul l-a luat de mână de la intrarea în Biserică și l-a luat cu el până la jilțul arhieresc. Era transpirat și mut de uimire. Și i-a spus: „Stai lângă mine!”. A fost remarcat, mai apoi, când a ținut o predică la Biserica Sfânta Ecaterina. L-a instalat ca Stareț, la Schitul Darvari din București, la vârsta de 26 de ani. Pe când era Stareț la Darvari a adus în Schit copia Sfintei Icoane a Maicii Domnului Prodromița[3]|[4].

*

Părintele Efrem Vatopedinul: „Când am fost hirotonit Preot – și cu o zi înainte mersesem să iau binecuvântarea Părintelui meu Stareț –, acela mi-a zis: «Copilul meu, îți zic un lucru: Să te străduiești, în chip deosebit, să îți curățești sufletul! Pentru că trebuie ca Preotul, și îndeosebi cel aghiorit, să aibă simțirea celor pe care le săvârșește». [Căci] este mare lucru ca Preotul, slujind, să simtă prezența deosebită a lui Dumnezeu”[5].

*

Același: „Isihasmul este opoziția Bisericii. Este ceva pe care noi toți trebuie să îl trăim. Pentru că Hristos, Cel care ne-a dat chipul și pilda adevăratei vieți, priveghea în rugăciune către Domnul. Se retrăgea pe munte ca să Se roage. Și noi așa trebuie să intrăm în inima noastră în tot ceasul și cu orice prilej pe care îl găsim, pentru să aflăm comoara. Și comoara [harului] vine și se sălășluiește în inimile noastre, atunci când inima noastră ne este curățită. De aceea, dacă omul nu intră în adânca sa inimă, nu poate să aibă acea simțire adevărată a lui Dumnezeu”[6].


[1] De la Părintele Nicolae Dima, cf. https://www.youtube.com/watch?v=W2AkTq6fb7Y, min. 9-10.

[2] Cf. https://www.youtube.com/watch?v=N06vct7upPs, min. 14-15.

[3] Cf. https://www.youtube.com/watch?v=d5QlkVS0eVw, min. 29-31.

[4] A se vedea: https://ro.wikipedia.org/wiki/Prodromița.

[5] Starețul Efrem Vatopedinul, Cuvânt la Sfânta Liturghie, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, zi de miercuri, 14 iunie 2023, min. 1, cf. https://www.youtube.com/watch?v=-9P_jFXGYB0.

[6] Idem, min. 6-8.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *