Mărturii II. 21

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Mărturii ortodoxe contemporane

(vol. 2)

*

La 48 de ani de la adormirea sa, pe 18 octombrie 2023, într-o zi de miercuri, au fost descoperite Sfintele Moaște ale Sfântului Preot Mărturisitor Constantin Sârbu de către Părintele Marin Cojoc. Care a dat mărturie despre dezgroparea sa și despre buna mireasmă care a ieșit din Sfintele sale Moaște[1].

*

Mărturii despre Sfântul Constantin Sârbu: „Sunt mărturii despre minunile pe care Părintele Constantin Sârbu le-a săvârșit încă din timpul vieții, cum ar fi cazul femeii care și-a recăpătat vederea în Joia Mare și a celei care s-a vindecat de epilepsie doar atingându-se de veșmintele sale”[2].

„Părintele Ilarion Argatu a mărturisit că, după ce l-a împărtășit, în jurul capului Părintelui Constantin Sârbu a apărut aureola de Sfânt. La vederea acesteia, după ce a mișcat de mai multe ori perna ca să se asigure că nu este o iluzie optică, Părintele Ilarion a exclamat: «Cununa de Martir!»”[3].

Părintele Marin Cojoc: „Părintele este un Sfânt, un chip de Preot slujitor desăvârșit. El este printre noi. Părintele Sârbu a pătimit foarte mult, dar a avut și multă râvnă. Unui loc pustiu și atât de încercat, aflat sub presiunea timpilor istoriei, amenințat să fie dărâmat în câteva rânduri, Părintele a reușit să-i dea viață, în primul rând, duhovnicească. A știut să ofere oamenilor puterea cuvântului, căldură duhovnicească și să-i adune”[4].

Același: „Este cunoscut în țară și străinătate. Sunt creștini de-ai noștri care l-au cunoscut și se roagă lui, alții care nu l-au cunoscut și se roagă dânsului. Și eu am o rugăciune zilnică pentru ambii Părinți, pentru Părintele Constantin Sârbu și pentru Părintele Constantin Voicescu, care i-a urmat la acest Sfânt Altar. Îi simt ca Sfinți, deoarece au pătimit prin închisori în mod nedrept, au fost lăsați fără familii, pe drumuri”[5].

Doina Roditis dă mărturie despre darul înainte-vederii pe care acesta îl avea[6].

Dr. Maria Ursulescu dă mărturie despre faptul că Sfântul Constantin Sârbu a fost omorât de Securitate la Spitalul Poștei[7].

*

Sfântul Preot Mărturisitor Constantin Sârbu: „La Judecată vom merge cu toții, de mână și vom fi întrebați ce am făcut pentru cel de alături. Vom fi judecați nu atât pentru răul pe care l-am făcut, cât pentru binele pe care am neglijat să-l facem”[8].

„Până mai ai cui spune tată sau mamă, cât ar trebui să fii de fericit, de recunoscător și plin de iubire la rostirea acestor cuvinte unice pe pământ! Caută-i cu dragoste, îngrijește-i cu evlavie, ascultă-i cu respect până la moarte și nu disprețui nici fața lor bătrână, nici cuvintele lor poate slabe, nici trecutul lor poate modest. Fii față de ei întocmai așa cum ai dori să fie copiii tăi față de tine!”[9].


[1] Cf. https://www.activenews.ro/cultura-cultul-eroilor/Nou-Sfant-Marturisitor-confirmat-in-Bucuresti-Marturie-VIDEO-asupra-deshumarii-Parintelui-Constantin-Sarbu-Valuri-de-buna-mireasma-se-raspandisera-pe-toata-strada-Sapientei-Parintele-Marin-Cojoc-185158.

[2] Raluca Brodner, Preotul Constantin Sârbu, un mare mărturisitor creștin, 14 ianuarie 2015, cf. https://ziarullumina.ro/societate/reportaj/preotul-constantin-sarbu-un-mare-marturisitor-crestin-98208.html.

[3] Ibidem. [4] Ibidem. [5] Ibidem. [6] Ibidem. [7] Ibidem. [8] Ibidem. [9] Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *