Mărturii II. 22

Pr. Dr. Dorin Octavian Picioruș

Mărturii ortodoxe contemporane

(vol. 2)

*

ÎPS Atanasios de Lemesos: O fată care a studiat în Tesalonic a început să meargă la Biserică și mai apoi s-a hotărât să se facă Monahie. Și pentru că a început să meargă la o Mănăstire din Grecia, tatăl ei a pus pe cineva să o fotografieze. Să o urmărească. Și această tânără mi-a trimis o scrisoare în care mi-a spus ce s-a petrecut. Și pentru că ea nega dusul la Mănăstire, tatăl ei i-a arătat fotografiile. Și a început să o bată pentru că aceasta dorea să se facă Monahie…Însă bătaia a fost atât de dură, încât urmările ei au fost acestea: o hemoragie severă din nas, doi ochi învinețiți, o mână fracturată și o coastă ruptă. Și tânăra s-a întristat mult pentru modul în care a tratat-o tatăl ei. Care a bătut-o chiar și atunci când vedea că îi curge sânge din nas…Pentru că a bătut-o atât de dur, pentru ca ea să îi promită că nu se va mai duce la Mănăstire.

Însă tânăra nu a vrut să îi făgăduiască acest lucru tatălui ei! Fapt pentru care, după ce a lovit-o cu pumnii, mai apoi a lovit-o cu picioarele. Când i-a fracturat mâna, tânăra a leșinat. Și după ce a umplut-o de sânge, tatălui i s-a făcut milă de ea și a dus-o la Spital. Când s-a trezit, avea o mână în ghips, iar în cealaltă o branulă, pentru că i se făcea transfuzie de sânge. Tensiunea îi scăzuse mult, pentru că pierduse mult sânge. Însă, în fața medicilor, părinții ei o forțau să spună că a căzut și s-a lovit. A ajuns la Spital în această stare de Nașterea Domnului. Și părinții ei o forțau să jure pe o Sfântă Icoană că nu se va mai duce la Mănăstire.

Însă, nemairăbdând răutatea părinților ei, tânăra s-a întors cu fața la perete și a început să plângă. Și în acea stare de plâns și de deznădejde, s-a deschis ușa camerei și a intrat un Părinte. Un Bătrân plin de har. Și el arăta ca Sfântul Iosif Isihastul, ca cel din fotografiile sale. Și Sfântul Iosif s-a apropiat de pat și i-a mângâiat părul, a privit-o pătrunzător în ochi și i-a spus: „De ce ești tristă și de ce plângi așa de mult?”. Și ea i-a răspuns: „Cum să nu fiu tristă?! Nu vedeți cât de mult mă chinuie și ce necazuri îmi pricinuiesc? Mă bat întruna, mă întristează și-mi este atât de greu!”.

Însă Sfântul Iosif, zâmbind, i-a spus: „Nu te teme! Ai încă puțină răbdare și toate vor trece! Vor veni zile mai bune! Maica Domnului te va chema lângă ea”. După care a plecat[1].

*

Același mărturisește despre un pilot militar din Grecia, un om credincios, pe care îl spovedește. Conduce avioane de mare viteză, însă salariul său e de doar 820 de euro. Și pornind de la situația lui, Mitropolitul subliniază că trăim vremuri grele din punct de vedere financiar. Dar că noi trebuie să ne încredem în Dumnezeu. Să avem nădejde în El. Și trebuie să avem bucuria lui Hristos în noi, în ciuda tuturor știrilor alarmiste pe care le auzim. Pentru că bucuria lui Dumnezeu țâșnește în noi și se revarsă în afară. Iar prin bucuria lui Dumnezeu, noi biruim duhul lumii[2].

*

Ieromonahul Matei Andriucă: Sfântul Cuvios Petroniu Tănase plângea în mod discret la Dumnezeieștile Slujbe și nu suporta ca cineva să vorbească în Sfântul Altar. Era foarte concentrat la slujire și la lucrarea sa cea lăuntrică. La un moment dat, în timpul Dumnezeieștii Liturghii, L-a văzut pe Domnul șezând pe scaunul cel de sus, pe scaunul arhieresc din Altar[3].

*

Același: Un japonez, venit în vizită la Mănăstirea Prodromu, a văzut că a fost servit la masă de o Doamnă cu foarte multă amabilitate. Căci a văzut-o pe Maica lui Dumnezeu ca pe o Doamnă foarte înaltă, cu veșminte până în pământ, care l-a servit cu multă dragoste și bucurie. De aceea, în pelerinajul său la Athos, acolo s-a simțit cel mai bine[4].


[1] Cf. https://www.youtube.com/watch?v=e7jW5QvMv_E. Mărturia Mitropolitului a fost tradusă în limba română la Mănăstirea Dragomirna.

[2] Cf. https://www.youtube.com/watch?v=H9hKKOmkWCA. Textul a fost tradus la aceeași Mănăstire.

[3] Cf. https://www.youtube.com/watch?v=DIqJoLBFyzc. [4] Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *