Predică la Duminica posterioară Nașterii Domnului [2023]
Iubiții mei[1],
Hristos S-a născut!
Și Fiul Tatălui, Cel care S-a întrupat pentru noi, S-a născut în Bitleemul Iudeii [Βηθλεὲμ τῆς Ἰουδαίας][Mt. 2, 1, BYZ] mai presus de fire din Născătoarea de Dumnezeu, din Maica Sa cea preacurată, nestricând fecioria ei, într-o peșteră care era folosită ca grajd pentru animale[2]. Iar peștera ca grajd e o imagine a lumii fără Dumnezeu. Pentru că peșteră a tâlharilor, a demonilor ce ne-au jefuit de cele bune ale noastre, e lumea fără Dumnezeu, fără slujirea Lui. Căci noi ne animalizăm prin patimile noastre, ne îndobitocim, dacă privim numai spre cele pământești.
Însă Fiul Tatălui a venit de sus, de la Dumnezeu, pentru ca să ne ridice pe noi din patimile noastre, să ne scoată din peștera demonilor și să ne facă dumnezei prin slava Lui, pentru că ne pună pe calea spre Împărăția Lui. Și la El, la Cel abia născut, la Iisus Hristos, Mântuitorul nostru, au venit Sfinții 3 Păstori și Sfinții 3 Magi cu daruri[3], pentru ca să ne arate tuturor că darurile cele adevărate, cele mai scumpe, cele mai frumoase, I se aduc lui Dumnezeu. Și anul acesta, pentru prima oară aduse în România, ne-am închinat Sfintelor Daruri aduse Domnului de Sfinții 3 Mucenici, foști Magi[4], bucurându-ne mult duhovnicește. Pentru că, apropiindu-ne de ele și sărutându-le, am fost și noi aproape de Domnul, de Cel care le-a atins pe ele ca Prunc și le-a binecuvântat și sfințit pentru noi[5].
Pe 26 decembrie am prăznuit sinaxa Născătoarei de Dumnezeu[6], pentru că nu poate fi separată niciodată Maica de Fiul ei. Pe 27 decembrie l-am pomenit pe Sfântul întâi Mucenic și Arhidiacon Stefanos [Στέφανος][7], Părintele nostru, subliniindu-se astfel că adevărata încununare a omului e iubirea lui Dumnezeu până la sfârșit. Pe 29 decembrie i-am pomenit pe cei 14.000 de Sfinți Mucenici Prunci, omorâți de Irodis, pentru ca să Îl omoare pe Domnul[8]. Însă una voiesc oamenii necredincioși și alta voiește Dumnezeu! Pentru că Dumnezeu l-a trimis pe Sfântul Iosif ca să o ducă pe Născătoarea de Dumnezeu și pe Domnul în Egipt [Mt. 2, 13, BYZ]. Și au stat în Egipt până când persecutorul Irodis a murit [Mt. 2, 15, BYZ] și a coborât în Iad[9]. Căci cei care se luptă cu Dumnezeu și cu Biserica Lui și nu se pocăiesc până la sfârșit, nu se duc altundeva decât în Iad.
Și azi, pe 31 decembrie 2023, suntem la sfârșitul praznicului Nașterii Domnului, dar și al anului. Și îi pomenim azi, în această ultimă duminică a lui 2023, pe Sfântul Iosif, Logodnicul Născătoarei de Dumnezeu, cel care a păzit-o pe ea în Egipt, pe Sfântul David Profetul, Împăratul lui Israil, care a vestit din destul evenimentele din viața Domnului nostru Iisus Hristos și pe Sfântul Iacovos, Fratele Domnului, cel care a mers și el în Egipt împreună cu Domnul, cu Născătoarea de Dumnezeu și cu Sfântul Iosif[10]. Și duminica de azi poartă numele Evangheliei: Fuga în Egipt. Pentru că Domnul ne-a arătat că trebuie să ne smerim și să nu căutăm moartea cu dinadinsul, fugind din fața celor care ne persecută.
Pleci, pentru ca să nu mori. Dar oriunde ești, tu trebuie să trăiești creștinește și să îți mărturisești credința ta prin propria ta viață. Pentru că ceea ce facem și spunem, acelea ne definesc. Și credința noastră e cea care ne definește pe noi, pentru că ea este fundamentul vieții noastre. Toate faptele și vorbele noastre de conștiință rezultă din credința noastră. Pentru că vorbim și trăim ceea ce credem.
Anul acesta a fost plin de bucurii și de înțelegeri sfinte. Și sunt foarte împlinit cu ceea ce am putut să fac și să trăiesc întru Domnul. Pentru că m-am lăsat povățuit de Dumnezeu întru toate și m-am bucurat pentru toate. M-am rugat pentru mulți și împreună cu mulți oameni pentru cauze mari, sfinte. Am lucrat la mai multe cărți, am publicat 14, am citit, slujit și călătorit cu pace. Și în fiecare loc pe unde am fost, am văzut purtarea de grijă a lui Dumnezeu, am văzut atenția Lui nemărginită față de noi toți. Pentru că Cel cu adevărat atent, duios și milostiv cu noi este Dumnezeul mântuirii noastre. Iar Sfinții și Îngerii Lui se umplu în mod continuu din marile revărsări de har și de înțelepciune ale lui Dumnezeu în viața lor. Toți participăm la ieșirile lui Dumnezeu spre noi, la revărsările slavei Lui în noi. E nevoie numai de pace, de smerire continuă, de luminare continuă pentru ca să înțelegem negrăita revărsare a înțelepciunii lui Dumnezeu în noi înșine.
Sfinții lui Dumnezeu și cărțile lor și marile cărți ale lumii ne sunt prietenii de zi cu zi. Îmbogățirea în har și în cunoaștere e împlinirea omului credincios. Nu îmi mai pot închipui viața mea fără rugăciune, fără citire, fără scris, fără predicare, fără traducere, fără dăruire. Pentru că viața fără toate acestea nu are conținut bun. E o viață goală, tristă. Și oricine poate să își umple viața cu viața lui Dumnezeu, cu virtuțile Lui, pentru că oricine poate să lucreze cele bune în viața lui.
Începem noul an cu nădejdea că ne vom împlini și mai mult în viața noastră. Dar împlinirea reală înseamnă asceză și slujire neîncetată a lui Dumnezeu. O nouă zi e o nouă bucurie, e o împlinire continuă în viața cu Dumnezeu. Pentru că Dumnezeu este izvorul vieții și al bucuriei noastre, este împlinirea noastră.
De aceea, iubiții mei, să ne privim viața nu ca pe o sumă de ani, ci ca pe o flacără nestinsă în slujirea lui Dumnezeu. Contează incandescența cu care trăim, cu care ne mistuim dumnezeiește pentru Dumnezeu și pentru oameni. Anii, unii lângă alții, nu spun nimic, dacă nu ne personalizăm pe fiecare zi. Esența anilor noștri este sfințirea noastră. Dacă nu ne-am sfințit, dacă nu ne-am luminat, dacă nu ne-am curățit pe fiecare zi, atunci ne-am sărăcit interior. Suntem peșteri de tâlhari, dacă nu suntem Sfinții lui Dumnezeu. Pentru că El a coborât la noi ca să ne facă pe noi Sfinți, Sfinții Lui, cei cu care El Se va bucura veșnic.
Un an nou cu pace și cu multă împlinire duhovnicească! Dumnezeul nostru, Tatăl, Fiul și Sfântul Duh Dumnezeu, să vă bucure și să vă întărească mereu întru voia Lui, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!
[1] Începută la 15. 49, în zi de duminică, pe 24 decembrie 2023. Cer senin, 16 grade, vânt de 27 de km/ h.
[2] Cf. https://paginiortodoxe.tripod.com/vsdec/12-25-nasterea_domnului.html.
[3] Pomeniți pe 25 decembrie: https://www.synaxarion.gr/gr/sid/1537/sxsaintinfo.aspx și https://www.synaxarion.gr/gr/sid/1536/sxsaintinfo.aspx.
[4] Cf. https://www.trinitas.tv/darurile-magilor-au-ajuns-la-manastirea-pantocrator/.
[5] A se vedea reportajul Trinitas TV: Darurile Magilor, de la Betleem la Athos, cf. https://www.youtube.com/watch?v=LZwuk98Bhcs.
[6] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/1538/sxsaintinfo.aspx.
[7] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/1544/sxsaintinfo.aspx.
[8] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/1558/sxsaintinfo.aspx.
[9] Cf. https://paginiortodoxe.tripod.com/vsdec/12-29-sf_14000_prunci_din_betleem.html.
[10] Cf. https://paginiortodoxe.tripod.com/vsoct/10-23-sf_ap_iacob.html.
La mulți ani fericiți, Preacucernice Părinte Dorin! Vă mulțumim pentru cuvintele pline de dulceața harului! Rugați-vă pentru noi păcătoșii! Doamne ajută!
La mulți ani, Doamnă Anastasia, și multă pace și împlinire! Dumnezeu să vă călăuzească mereu în tot ceea ce faceți!