Fâșii de rușine [1]

Cristian Fulaș, Fâșii de rușine (roman), ed. a II-a revăzută, Ed. Polirom, Iași, 2018, 231 p.

*

Romanul a fost publicat în 2015[1]. Îi tremură trupul și mâinile, p. 7. Locuiește lângă Gara de Nord, p. 8. Ține banii în primul volum din Moromeții, p. 10. Filmul mut al nevorbirii cu vânzătoarea, p. 11. Tăcerea e o caracteristică a autorului și aici. Și-a introdus tăcerea în fiecare carte.

Frazele ultra mici. Prezentare a Bucureștiului pe jos, prin ochii unui tânăr. Bani doar pentru băutură, p. 13. Matinalitatea și liniștea cârciumii, p. 13. Face reclamă la Argentin[2], p. 13. Cei 4 prieteni, p. 14, ei fiind „varianta postmodernă a crailor”, p. 14. Se mută la La Pepa, p. 15. Cine sunt cerșetorii, p. 15. Sună Mortu și îi invită la un grătar, p. 17. Amănunte și schimbări de decor ca să îți dea impresia că ei au multe experiențe, că fac multe în viață. Când colo sunt niște pierde vară. Sau e o teoretizare asupra vieților fără sens.

Taxiul = o mașină vopsită prost, p. 17. Famelic[3], p. 17, mult mai propriu: „înalt, costeliv*, cu ochii adânciți…”. Și autorul îi știe și nu îi știe, pentru că amănuntele cele mai importante nu le cunoaște.

Joacă table, p. 18. Descrieri grăbite, stil expozitiv, fără caracterizări ample. Când nu știi unde mergi, p. 19. Și-a adus aminte de noaptea trecută, p. 20. Până aici a fost capitolul 1.

Stă cu o bere în mână și ascultă noaptea, pentru că noaptea e prietena lui, p. 21. Mama lui a paralizat complet, p. 22. Urletul de durere, p. 22. Mama lui a paralizat, pentru că a căzut în baie și a fost găsită în această situație gravă  după două zile, p. 23. Pleacă cu soții Popescu la Spital, p. 24. Două versuri din Four Quartets 1: Burnt Norton, al lui T.S. Eliot[4]. În p. 24.

Orașul beat, p. 24. Final de p. 25: voit fără punctuație. Și cap. al 2-lea se termină în latină: increscunt animi[,] virescit volnere virtus. „Here Gellius (18, 11, 4) quotes a line from the old poet Furius Bibaculus. The complete quotation is Increscvnt animi, virescit volnere virtus. Gellius disagrees with someone who said that virescit „increases” was a reprehensible neologism. „Spirit increases, courage grows because of the wound”. (Probably about a wounded, hence still more aggressive, warrior)”[5].

Ajunge în camera lui de la Spital, p. 29. E aici pentru dependența de alcool și alte substanțe, p. 30. Politoxicomanii au sevraj sever, p. 32. „Lumea e un film mut”, p. 33. Când i se pune perfuzia, se simte un robot, p. 35. Sentimentul doare de 3 ori, p. 37. Iarăși fără semne de punctuație la sfârșit de capitol, p. 37.

„plumb amețit”, p. 38; prima înjurătură, p. 39; lacrimi de furie, p. 39; „un pic de k”, p. 40 = ketamină[6]; prima spargere de venă, p. 40; n-are vene și nu poate mânca, p. 41; înjurături de toți Sfinții, p. 44. Asta când omul bravează, când se crede deștept.

Idee că viața nu merită trăită de la un punct încolo, p. 46. Pentru că nu vor să trăiască ascetic durerea. Li se pare că ea e fără rost, când ea este spre mântuirea lor.

Primește cartea Terapia dependențelor[7], p. 47. Din p. 48 își începe terapia și își povestește viața. Violat de o Doctoriță, p. 50. BM, p. 50 = Baia Mare, pentru că acolo a făcut Facultatea de Litere[8]. Boema „era o lume destul de limitată, cu puține lecturi și cu mari pretenții, cu puține relații între oameni, dar cu mari și inepuizabile bârfe, cu iubiri scurte și practice, cu schimburi de parteneri în interiorul găştii”, p. 50. O lume promiscuă și incultă.

Are o părere proastă despre el ca poet, dar nu și ca romancier, p. 51. Muncă, băutură, droguri, p. 51-52. Nu poate să accepte că e dependent, p. 52.

În a 6-a zi de tratament simte că își revine treptat, p. 53. Nu acceptă că e un ratat, p. 54. Vrea să bea ca să nu își mai simtă durerea, p. 55. Prima recidivă, p. 55.

„beat stâncă”, p. 57, când expresia este „beat mangă”; recidiva = craving, p. 59, poftă puternică.


[1] Cf. https://ro.wikipedia.org/wiki/Utilizator:Strafe_id.

[2] Aici: https://argentin-restaurant.ro/.

[3] A se vedea: https://dexonline.ro/definitie/famelic/definitii.

[4] Cf. https://www.poetryverse.com/ts-eliot-poems/four-quartets-burnt-norton#google_vignette.

[5] Cf. https://www.textkit.com/greek-latin-forum/viewtopic.php?t=3258.

[6] A se vedea: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ketamină.

[7] E aici: https://www.emag.ro/terapia-dependentelor-michael-craig-clemmens-vid978-606-8414-06-5/pd/DN8LYLBBM/.

[8] Cf. https://polirom.ro/autori/3251-cristian-fulaș.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *