Jurnalul unui jurnalist fără jurnal [4]

Ion D.[ esideriu] Sîrbu, Jurnalul unui jurnalist fără jurnal, ed. îngrijită, cronologie și note de Toma Velici, în colaborare cu Tudor Nedelcea, introd. de Eugen Simion, Ed. Academia Română și Fundația Națională pentru Știință și Artă, București, 2013, 1268 p.

*

Consideră Patul lui Procust „cel mai bun și mai matur roman citadin al nostru”, p. 85; viața din închisoarea comunistă, p. 86; în Petrila s-au adus 830 de prizonieri de război ca să lucreze în mină, p. 88. Cum arătau denunțurile în timpul dictaturii comuniste, p. 92.

Ce face evreul când discuți cu el, p. 92-93; „gradul de mortificare a sufletelor e prezent ca o vietate mitică în cetate”, p. 94; pleda pentru o literatură realist metafizică, p. 94.

Comunismul românesc: „Niciodată omul nu a căzut atât de jos, niciodată crima n‑a fost mai largă și mai absurdă, niciodată jertfa mai inutilă, niciodată durerile atât de variate și ucigătoare”, p. 94.

„m‑am maturizat lângă rana deschisă a lumii acesteia. Nu pot să uit nici mirosul sângelui, nici putoarea hoiturilor”, p. 95.

Despre Biserică în timpul comunismului: „sunt convins că «instituția» pământeană a ortodoxiei noastre a pregătit terenul pentru comunism; că Biserica ei nu a fost la înălțime (ba, din contră!); că a lovit și s‑a degradat murdărindu‑se peste măsură. Dar mă îndoiesc că – istoric – această biserică poate fi înlăturată sau «reformată». Degradarea instituțiilor merge paralel (rămân psiholog) cu degradarea calității membrilor ei. O societate își are, cred, biserica și preoții pe care și‑i merită”, p. 98-99.

Vorbește cu prietenul lui care a fost la închisoare timp de 5 ani, p. 101. Leafa lui pe o zi era de 18 lei, soția lui câștiga 9 lei, adică 27 amândoi, p. 101. Un kg de carne 10 lei, 10 lei și zahărul, un vin prost 16 lei, orezul 12 lei, 100 grame de cafea 16, 2 lei litrul de lapte, un ou 1, 5 lei, la fel și o halbă de bere, o masă la restaurant 12 lei, abonamentul radio pe 3 luni era 50 de lei, biletul la cinema 1, 5 lei, o bicicletă 760 de lei, un palton bun 18.000 de lei, o noapte la un hotel prost 40 de lei, p. 102.

Logica nebunului, p. 107. Frica denunțurilor, p. 107. Moare Stalin, p. 109. Negoițescu era romano-catolic, p. 110. „Stalin – geniul anticultural, omul care a urât și ucis Apusul în oameni, cenzura‑cenzurilor, tiranul‑tiranilor e îngropat cu muzica celor mai uriași europeni”, p. 112.

Cum simțea lumea lui: „Legea noastră e legea junglei: singurătatea agresivă și cinică”, p. 113. Blaga i-a spus: „Când vrei să scrii, iei totul de la început”, p. 116. Pentru că trebuie să înveți tot ceea ce presupune scrisul.

Untul ajunsese 60 de lei, p. 119. Regretul său: „Am 34 ani și încă nu am reușit să am: un paraplui [o umbrelă][1], o bicicletă, un pardesiu, un portofeliu cumsecade, un toc rezervor bun, o valiză nouă. Atât îmi doresc. Da – și sandale”, p. 120.


[1] Cf. https://dexonline.ro/definitie/parapleu.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *