Minunata lume nouă [3]

Aldous Huxley, Minunata lume nouă, ediția a III-a, traducere și note de Suzana și Andrei Bantaș, Ed. Polirom, 2011.

*

A avea emoții, sentimente e considerat un lucru oribil în noua societate: „Strămoșii noștri erau atât de proști și de miopi încât atunci când au apărut primii reformatori și s-au oferit să-i izbăvească de aceste emoții oribile, n-au vrut să aibă de-a face cu ei”, p. 51.

„Era altceva, pe atunci, ceva care se chema creștinism”, ibidem.

„campanie lansată împotriva Trecutului; prin închiderea muzeelor, dinamitarea monumentelor istorice (din fericire, cele mai multe dintre ele fuseseră deja distruse în cursul Războiului de Nouă Ani) și prin suprimarea tuturor cărților publicate înaintea anului 150 după Ford”, p. 56.

„Tuturor crucilor li s-au retezat capetele. Au fost transformate în T-uri. Mai era și un lucru care se numea Dumnezeu. […] Acum avem Statul Mondial. Și avem festivități de Ziua lui Ford, și Cântări comunitare, și Ritualurile solidarității”, p. 58.

„În vremurile nefericite de altădată, bătrânii renunțau, se retrăgeau, dădeau în doaga religiei, își iroseau timpul citind și chiar gândind – închipuiți-vă, gândind!”, p. 60.

Într-o lume în care nu există decât libertinaj, Bernard Marx e îndrăgostit de Lenina, care îl simpatizează, de asemenea, p. 62 ș. u.

Birouri de Propagandă, Colegiul de Inginerie Afectivă, p. 71.

Bernard Marx și Helmholtz Watson, deși din casta Alfa Plus, au ieșit diferiți de ceilalți: Bernard are anumite deficiențe trupești, dar ambii au un exces de inteligență, p. 72-73.

„Excesul mintal putea produce, pentru propriile sale scopuri, acea orbire și surzenie voită a însingurării autoimpuse, impotența artificială a ascetismului”, p. 74.

Sentimentul lui că poate face mai mult decât să fie o unealtă care să execute ce i se cere, p. 75.

„Cuvintele pot fi ca razele X, dacă le folosești așa cum trebuie, pot pătrunde în orice alt mediu. Citești și te pătrund”, p. 75-76.

„Fabrica de secreții interne și externe”, „furnicarul ca de mușuroi al mulțimii aparținând castelor inferioare”, p. 78.

Lenina se trezise o dată, în copilărie, și își dăduse seama prima dată de textele pe care le ascultau în timpul somnului, p. 79.

„Acum toată lumea e fericită”: „auziseră aceste vorbe repetate de o sută cincizeci de ori în fiecare noapte, vreme de doisprezece ani”, p. 80. Pentru că toată lumea ia tablete de „soma”, oricând simte chiar și cel mai mic gând neliniștitor, devenind imediat euforică.

„cabaretul recent inaugurat în Catedrala Westminster”, p. 80. „Dansând în ritm de five-step împreună cu celelalte patru sute de perechi de jur-împrejurul Catedralei Westminster, Lenina și Henry de fapt dănțuiau într-o altă lume – paradisul cald, multicolor și neînchipuit de prietenos al Sărbătorii Soma”, p. 82.

Precauții anticoncepționale, p. 83, pe care femeile le iau întotdeauna când au relații sexuale, pentru ca să nu mai existe reproducere pe cale naturală.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *