Prilejul de mântuire
Punându-și problema de ce a fost nevoie de o stea pentru Magi, pentru cei care au venit să Îl caute pe Domnul, Sfântul Ierarh Petrus Chrysologus[1] afirmă: „Ca prin Hristos însăși materia rătăcirii să devină astfel prilej de mântuire, așa cum prin Hristos pricina morții a devenit pricina vieții. A-l birui pe vrăjmaș cu propria lui sabie este însemnul singular al vitejiei. Greșeala Magilor era neștiința, nu voința; de acuzat nu era pornirea, ci rătăcirea lor. A-L căuta pe Dumnezeu și a nu ști să cauți este mai degrabă neputință decât învinuire. Deci se cuvenea ca Dumnezeu să ofere [prilejul] de a fi descoperit de cei ce-L căutau și să pună vinovăția pe seama greșelii [și nu pe seama oamenilor]”[2].
Domnul i-a călăuzit pe Sfinții Magi spre El, pentru ca astrologia lor, încrederea lor în stele, să le fie prilejul spre a se mântui. Așa după cum Domnul a murit pentru noi și a transformat moartea Lui în învierea Lui și a noastră, a tuturor. El i-a chemat pe Magi la Sine, pentru ca ei să nu mai fie lucrători ai lui Satanas, ci Slujitorii Lui. Orice chemare a lui Dumnezeu e o ieșire din viața noastră păcătoasă. El nu ne cheamă pentru ca să rămânem la fel, ci pentru a ne schimba continuu în relația cu Sine.
Chemarea foștilor vrăjitori și închinători la idoli la slujirea Lui a făcut din aceștia mari propovăduitori ai credinței. Pentru că acești oameni s-au depărtat de demoni în cunoștință de cauză, atâta timp cât le slujiseră lor o viață. Și ei ne ajută și pe noi să înțelegem cursele cele de multe feluri ale demonilor.
Cei 3 Sfinți Magi, subliniază Sfântul Petrus, greșeau din neștiință. Ei aveau nevoie să știe adevărul. Și Dumnezeu, prin steaua cea minunată, despre care Sfântul Ioannis Hrisostomos spunea că era un Sfânt Înger, i-a condus la El, i-a călăuzit spre El, pentru că El ne oferă tuturor prilejuri de convertire, de pocăință.
Dumnezeu ne dă mereu prilejul de a-L descoperi în marea Sa bunătate față de noi. Fiecare zi e un prilej, e o ocazie teologică de a-L cunoaște pe Dumnezeu și de a ne cunoaște pe noi înșine. Căci cunoașterea Lui ne oferă reala cunoaștere despre noi înșine.
[1] A se vedea: https://en.wikipedia.org/wiki/Peter_Chrysologus.
[2] Dragoș Boicu, Predicile Sfântului Petru Hrisologul la Epifanie (CLVI-CLX), în Revista Teologică, 105 (2024), nr. 1, p. 95. A se vedea tot textul aici: https://www.revistateologica.ro/wp-content/uploads/RT-1-2024-Predicile-Sfantului-Petru-Hrisologul-la-Epifanie-CLVI-CLX.pdf.