Ce înseamnă n. n., Idem şi Ibidem?

Înseamnă „nota noastră”, completarea noastră în text, comentariul nostru la textul prezentat în cadrul textului ca atare. Tocmai de aceea n. n. este între paranteze drepte de fiecare dată în scrierile pe care le edităm la nivel online.

Despre Idem şi Ibidemaici.

Idem, eadem, idem e pronume nehotărât în limba latină şi, când cităm la nota de subsol, spunem că este acelaşi sau aceeaşi autor/autoare citaţi sau aceeaşi sursă citată.

Ibidem este un adverb în limba latină şi înseamnă: în acelaşi loc.

De aceea, dacă în prima notă avem referinţa:

1. Nichifor Crainic, Ortodoxie şi etnocraţie. Cu o anexă: Programul statului etnocratic, cu studiu introd, îngrij. de ed. şi note de Constantin Schifirneţ, Ed. Albatros, Bucureşti, 1997, p. 57.

în a doua notă, dacă cităm din aceeaşi carte, dar de la o pagină diferită, scriem în acest fel:

2. Nichifor Crainic, Ortodoxie şi etnocraţie. Cu o anexă: Programul statului etnocratic, ed. cit. [ = ediţie citată anterior n.n.], p. 58.

Însă, dacă cităm aceeaşi ediţie şi aceeaşi pagină, pe care le-am citat anterior avem:

3. Ibidem.

Cele trei note de subsol prezentate anterior:

1. Nichifor Crainic, Ortodoxie şi etnocraţie. Cu o anexă: Programul statului etnocratic, cu studiu introd, îngrij. de ed. şi note de Constantin Schifirneţ, Ed. Albatros, Bucureşti, 1997, p. 57.

2. Nichifor Crainic, Ortodoxie şi etnocraţie. Cu o anexă: Programul statului etnocratic, ed. cit., p. 58.

3. Ibidem

Cum citim cele trei note de subsol?

S-a citat în prima notă de subsol din ed. 1997 [ ed. = ediţie] a Ed. Albatros [ Ed. = editură] a cărţii lui Crainic, de la p. 57. În a doua notă s-a citat din aceeaşi ediţie, dar de la p. 58. Pe când, în a treia notă de subsol, s-a citat un alt paragraf, un alt text, din pagina 58, pagină din care se citase anterior.

*

De aceea, când am dat odată toată indicaţia tipografică a cărţii, a doua oară, în a doua citare, vom scrie Idem şi pagina, dacă a doua citare se referă la sursa citată în prima notă şi, dacă dăm o altă notă, din aceeaşi pagină, scrie Ibidem, fără pagină, pentru că Ibidem înseamnă: în acelaşi loc e informaţia, ca şi în citarea anterioară.

Pr. Dorin

One comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *