Predică la pomenirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghios [23 aprilie 2024]

Iubiții mei[1],

Sfântul Mare Mucenic Gheorghios [Γεώργιος], pe care astăzi îl pomenim cu pace, a adormit la vârsta de 23 de ani. În plină tinerețe, în plină vârstă. Pentru că s-a născut în 280 și a fost martirizat pe 23 aprilie 303[2]. La 23 de ani, în ziua de 23, în 2024 împlinindu-se 1.721 de ani de la martirizarea sa. Însă pomenirea sa e vie în Biserica lui Dumnezeu și Sfintele sale Moaște sunt răspândite în lume, spre folosul duhovnicesc al multor credincioși.

Mormântul său, o parte din Sfintele sale Moaște și lanțurile cu care a fost legat înainte de a fi martirizat se află la Lodd, în Israel[3]. Eu m-am închinat Sfintelor sale Moaște în Biserica Sfântul Gheorghe Nou din București[4], le-am fotografiat și vi le-am arătat și dumneavoastră la un moment dat. O parte din ele sunt și la Constanța, în Biserica Sfântul Gheorghe[5], dar și în localitatea São Jorge, din insula Madeira, din Portugalia[6]. Anglia, Georgia, Bosnia și Herțegovina, Etiopia, Malta și Gozo, Portugalia, Brazilia, Argonul Spaniei îl consideră pe Sfântul Gheorghios Ocrotitorul lor[7]. Peste un milion de români au numele lor în relație cu al Sfântului Gheorghios[8], Părintele nostru. Semn că el e prezent în viața noastră în mod semnificativ. Pentru că numele pe care îl primești la naștere te pune în relație cu Sfântul lui Dumnezeu. Și te îndeamnă să îl cunoști și să îl cinstești și să îl chemi mereu în viața ta. Ca să te ajute în tot ceea ce faci.

Însă, ce a făcut Sfântul Gheorghios până la 23 de ani? Că alții abia se dezmeticesc până la această vârstă. Abia se trezesc la viață după bombardamentul interior al adolescenței.

Datele despre viața sa le avem de la slujitorul său, de la Pasicratis [Πασικράτης]. Acesta a fost martorul ocular al martirizării sale[9]. S-a născut în Armenia, în timpul lui Diocletianus. Într-o Mănăstire din Armenia a fost botezat. Tatăl său, Γερόντιος [Gherontios], era Senator și provenea din Cappadocia, fiind dintr-o familie bogată. Mama Sfântului, Πολυχρονία [Polihronia], era din Lidda, din Palestina. Și după ce tatăl său a murit, dimpreună cu mama sa a locuit în Lidda[10]. De aceea se află mormântul său acolo: pentru că era orașul natal al mamei sale.

De foarte tânăr, nu știm de la ce vârstă, s-a înrolat în Armata romană și s-a remarcat prin curaj și eroism, fapt pentru care a devenit Tribun[11]. Care era o funcție militară[12]. Însuși Împăratul Diocletianus l-a făcut Duce, cu titlul de Comite în tagma imperială a Anichiorilor [τῶν Ἀνικιώρων][13]. Și, se subînțelege faptul, că era un om extraordinar, un foarte bun războinic, un om care știa să lucreze cu soldații, dacă, de la o asemenea vârstă, i s-a dat funcții de răspundere în Armată. Pentru că Armata nu are nevoie de fricoși, de smiorcăiți, de oameni neînvățați cu greul, ci, dimpotrivă, de oameni care sunt gata să moară în luptă. Și, fără doar și poate, un astfel de om era Sfântul Gheorghios al nostru: un om curajos, un om gata de luptă, un om neînfricat.

Dar a fost promovat în Armată și pentru că făcuse studii excelente anterior[14]. Pentru că era bun la învățătură. Adică era bun la carte, dar și bun în luptă. Și, cum e normal până azi, cei cu studii în Armată trebuie să avanseze în grad tot mai mult, pentru că sunt capabili să conducă. Nu pui în fruntea unui pluton sau a unei divizii un incompetent, ci pui unul care e capabil să comunice, care iubește oamenii, care e bun strateg, care e neînfricat în luptă.

Însă, fiind aflat că e creștin, el e arestat la începutul anului 303. Iar chinurile sale cele sfinte se fac prilej preabun pentru mântuirea multora. Căci, din cauza lui, Soldații Anatolios [Ἀνατόλιος], Protoleon [Πρωτολέων], Victor [Βίκτωρ], Achindinos [Ἀκίνδυνος], Zoticos [Ζωτικὸς], Zinonas [Ζήνωνας], Hristoforos [Χριστόφορος], Sevirianos [Σεβηριανός], Teonas [Θεωνᾶς], Chesarios [Καισάριος] și Antonios [Ἀντώνιος] devin Sfinții Mucenici ai lui Dumnezeu, fiind pomeniți pe 20 aprilie, dar și Împărăteasa Alexandra [Ἀλεξάνδρα], soția lui Diocletianus, dimpreună cu Slujitorii Apollos [Ἀπολλώς], Isaachios [Ἰσαάκιος] și Codratos [Κοδράτος] devin Sfinții Mucenici ai lui Dumnezeu, cei care sunt  pomeniți pe 21 aprilie. Căci chinurile sale cele mari le-au arătat acestora credința lui cea mare. Pentru că atunci când suferi multe pentru Domnul, arăți dragostea ta cea mare pentru El. Căci nu pui nimic mai presus de dragostea Lui. Și dragostea, în definitiv, e cea care convinge. Dragostea ta reală pentru Dumnezeu, evlavia ta cea mare, multa teologie pe care o ai și răbdarea ta în chinuri conving în mod indiscutabil. Pentru că reala propovăduire e tot ce faci și ce spui. Tu ești predica! Tu, cu toată ființa și viața ta, ești predica cea vie, cea care convinge în mod deplin!

Și chiar dacă niciunul dintre ei nu s-ar fi schimbat interior, mărturia martiriului său nu ar fi fost cu nimic mai prejos. Pentru că Sfinții nu îi înflăcărează doar pe cei din vremea lor, ci pe toți din toate timpurile. Căci ei pot însufleți spre fapte mari oricând și oriunde. E nevoie doar să afli date despre el, despre Sfântul lui Dumnezeu, pentru ca inima ta să ia foc, să se aprindă de sus, de la Dumnezeu. Căci slava lui Dumnezeu ne aprinde imediat întreaga ființă, dacă noi căutăm un imbold dumnezeiesc spre nevoință. Spre acea nevoință care ne mântuie cu adevărat.

După multe chinuri, Sfântul Gheorghios, cel plin de tinerețe, la numai 23 de ani, a fost martirizat prin tăierea capului său. Și a fost martirizat în Vinerea Mare, în Vinerea Răstignirii Domnului. Și creștinii, confrații lui de credință, au luat Sfintele sale Moaște, dimpreună cu ale Sfintei Mucenice Polihronia, mama sa, și le-au îngropat. Însă Pasicratis, slujitorul său cel credincios, a luat Sfintele lor Moaște și le-a dus în Lidda Palestinei [Λύδδα τῆς Παλαιστίνης][15]. Unde găsim mormântul său până azi. Și le-a dus în Lidda, pentru că aceasta a fost voia testamentară a Sfântului Gheorghios[16].

Și când Sfinții își doresc să fie într-un anume loc, noi trebuie să le împlinim voia cu bucurie multă. Pentru că de acolo, de unde voiesc ei să rămână, prin Sfintele lor Moaște, devin bucuria, pacea, întărirea, ajutorul cel minunat al vieții noastre. Și noi, creștinii, iubim mult Sfintele Moaște ale Sfinților, pentru că iubim îndumnezeirea reală a oamenilor. Căci Sfintele Moaște sunt trupurile îndumnezeite ale Sfinților. Sunt trupurile cu care ei s-au nevoit și care au fost pline de slava lui Dumnezeu și în timpul vieții lor. Căci tocmai de aceea au rămas nestricate și pline de slava lui Dumnezeu după moartea lor: pentru că au fost pline de slava Lui și în timpul vieții lor.

Și Sfintele Moaște atestă sfințenia Sfinților Lui. Și sfințenia lor arată dreapta lor credință și viețuire pe pământ. Căci oamenii Sfinți sunt oamenii lui Dumnezeu, sunt fiii Bisericii Lui și nu unii oarecare. Pentru că Sfinții nu ajung Sfinți după moartea lor, ci ei sunt Sfinți în tot timpul vieții lor, de când și-au asumat în mod voit și conștient viața cu Dumnezeu. Și ei cresc în sfințenie în mod neîncetat, și în timpul vieții, cât și în veșnicie, adică după moartea lor trupească.

De aceea, Sfinții lui Dumnezeu sunt cu noi acum, în viața aceasta, când trăim cu ei și lângă ei, dar vor fi cu noi și în veșnicie, pentru că a te mântui înseamnă a fi împreună cu toți Sfinții Lui. Și acesta e motivul pentru care dorim să cunoaștem tot mai mulți Sfinți încă de acum: pentru ca să începem să avem o relație reală cu fiecare dintre ei. O relație de iubire, de ascultare a lor, de continuă mărturisire față de ei.

În aceeași zi au fost martirizați și Sfinții Mucenici Evsevios [Εὐσέβιος], Neon [Νέων], Leontios [Λεόντιος], Longhinos  [Λογγίνος] și alți 4 Sfinți Mucenici, fiind cu toții pomeniți azi, pe 24 aprilie[17]. Și în scurt timp apar multe Sfinte Biserici având hramul său[18]. Semn că mulți oameni s-au regăsit în iubirea lui de Dumnezeu. Și când îl cinstești pe Ocrotitorul Bisericii tale, tu arăți că ești sub ascultarea lui, arăți că îl iubești, că i te rogi adesea, că tu ești prieten cu el, cu Sfântul lui Dumnezeu. Și Sfinții lui Dumnezeu doresc cu toții să ne fie prieteni, alături de Sfinții Îngeri ai lui Dumnezeu, pentru că ei doresc ceea ce dorește și Dumnezeu: mântuirea noastră, a tuturor.

Din acest motiv, zicerea, cunoscută de mulți, cum că „până la Dumnezeu te mănâncă Sfinții”, nu are nimic de-a face cu sfințenia cea mare a Sfinților Lui. Pentru că Sfinții nu se pun niciodată împotriva credinței noastre, ei nu sunt niciodată potrivnicii noștri, ci, dimpotrivă, ei ne ajută pe noi în tot ceea ce facem, pentru ca să fim oameni vii în credința noastră. Cei care ne stau împotrivă sunt demonii. Aceștia sunt mereu potrivnicii noștri și ei vor să ne mănânce de vii, să ne coboare în Iad. Pe când Sfinții se luptă cot la cot cu noi, sunt mereu cu noi în toate necazurile, durerile, ispitele și căderile noastre, pentru că ei vor mântuirea noastră. Ei vor să ne mântuim, pe când demonii ne stau mereu împotrivă. Și ajutorul Sfinților este unul esențial în mântuirea noastră, pentru că ei toți, și, în primul rând, Născătoarea de Dumnezeu, Maica noastră, ne ajută în mod fundamental ca să ne mântuim.

De aceea, noi suntem mereu împreună cu Sfinții și cu Îngerii Lui, pentru că vrem să fim pentru veșnicie cu ei. Și a fi moștenitorul Împărăției Sale înseamnă a fi pentru veșnicie cu Dumnezeu și cu toți Sfinții și Îngerii Lui. Și de aceea, în fiecare zi, avem mulțime de Sfinți în Sinaxarul Bisericii: pentru ca să învățăm de la toți viața cu Dumnezeu, cea plină de multe virtuți și harisme dumnezeiești.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghios, iubiții mei, s-a dus singur spre martiriu, după ce și-a împărțit averea și după ce și-a eliberat robii pe care îi avea. Și a mărturisit fără sfială că este creștin[19]. Dar nu în fața oricui a mărturisit, ci a lui Diocletianus, a Împăratului persecutor, care s-a enervat la culme când a auzit. O suliță nu l-a străpuns, pentru că s-a turtit în mod minunat. E bătut la tălpi și se pune o piatră mare peste pieptul său. E chinuit pe roată și nu scoate niciun suspin. Însă un Înger al Domnului vine și îl tămăduiește de toate rănile sale, făcându-l complet sănătos[20].

E băgat în groapa cu var nestins, unde a stat trei zile, și a ieșit de acolo sănătos și plin de har. E încălțat cu încălțăminte de fier cu piroane și fugărit. Dar rănile lui au fost vindecate de Dumnezeu în timpul nopții. E bătut cu vine de bou până la sânge. Bea cele două băuturi ale vrăjitorului și nu are nimic. A înviat un mort prin rugăciunea sa. Atanasios, fostul vrăjitor, care i-a dat băuturi de moarte, devine Sfânt Mucenic, dimpreună cu cel înviat din morți, căci amândurora li s-au tăiat capetele[21].

Îi vindecă pe cei bolnavi pe când era întemnițat. I-a înviat boul lui Glicherios, fiind și Sfântul Glicherios martirizat. Și Însuși Domnul i S-a arătat în vedenie, în timpul nopții, și i-a prevestit că va muri mucenicește.

La rugăciunea sa, idolii se sfărâmă. O vede pe Sfânta Împărăteasă și Mucenică Alexandra adormind în pace. Și după ce se roagă, Sfântul Gheorghios își pleacă cu bucurie capul său sub sabie[22]. Pentru că știa cui Îi slujește și cine este Cel pentru care moare. Iar dacă noi vrem să îi urmăm Sfântului Gheorghios, atunci să fim verticali în viața noastră! Să slujim mereu adevărului, dreptății și omeniei! Căci prin aceasta ne arătăm iubirea noastră pentru Dumnezeu și pentru oameni, ne arătăm credința noastră cea vie. Amin!


[1] Începută la 12. 28, în zi de sâmbătă, pe 20 aprilie 2024. Soare, 14 grade, vânt de 6 km/ h.

[2] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/2743/sxsaintinfo.aspx.

[3] Cf. https://alba24.ro/sfantul-gheorghe-unde-se-afla-mormantul-celui-care-a-invins-balaurul-credinte-populare-646230.html.

[4] Aici: https://www.sfantulgheorghenou.ro/.

[5] Cf. https://www.facebook.com/MaicaDomnuluiMaicaVietiiNadejdeaCrestinilor/photos/a.402394430104149/1461265310883717/?type=3.

[6] Cf. https://en.wikipedia.org/wiki/Saint_George.

[7] Ibidem.

[8] Cf. https://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/peste-un-milion-de-romani-poarta-numele-sfantului-gheorghe-de-ce-trebuie-sa-si-sarbatoreasca-onomastica-abia-luni-1914487.

[9] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/2743/sxsaintinfo.aspx.

[10] Ibidem. [11] Ibidem.

[12] Cf. https://ro.wiktionary.org/wiki/tribun_militar.

[13] Cf. https://www.synaxarion.gr/gr/sid/2743/sxsaintinfo.aspx.

[14] Ibidem. [15] Ibidem. [16] Ibidem. [17] Ibidem. [18] Ibidem.

[19] Cf. https://doxologia.ro/viata-sfantului-mare-mucenic-gheorghe-purtatorul-de-biruinta.

[20] Ibidem. [21] Ibidem. [22] Ibidem.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *